gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельницька область: за спробу замінити легальне працевлаштування «стажуванням» підприємцю доведеться сплатити 88 тис. 450 грн.

03 листопада 2016

%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b8Інспектори з питань праці Управління Держпраці у Хмельницькій області за листом Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради провели позапланову перевірку у фізичної особи-підприємця, який працює у галузі торгівлі.

Під час перевірки встановили, що фізична особа-підприємець не дотримувався вимог чинного трудового законодавства. А саме, допускав до виконання робіт двох працівників, з якими  не укладений трудовий договір, а також про прийняття їх на роботу не повідомив територіальний орган ДФС, чим порушив вимоги частини 3 статті 24 Кодексу законів про працю України. Також підприємець не надавав табелів обліку робочого часу, а також відомостей нарахування заробітної плати та виплати її працівникам. Зокрема, свої дії ФОП пояснив тим, що продавці в його магазині на даний час проходять стажування без заробітної плати з випробувальним терміном.

Звертаємо увагу, що з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, керівником може встановлюватись випробування. Відповідно до ст. 26 КЗпПУ, умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття цього працівника на роботу. У період випробування на таких працівників поширюється всі вимоги законодавства про працю.

Відповідно до ст. 29  Закону України «Про зайнятість населення» право проходити стажування за професією (спеціальністю) на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час мають студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, за якою здобувається освіта. Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.

Окрім того, громадяни, які мають офіційний статус безробітного, можуть проходити стажування – професійне навчання працівників на виробництві, на тому чи іншому підприємстві, після закінчення якого, підприємство зобов’язується працевлаштувати такого працівника. У всіх інших випадках – роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу у встановленому порядку – з першого дня виконання ним трудової функції.

Відповідно до статті 265 КЗпПУ за таке правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника. Так, підприємцю доведеться сплатити 88 тисяч 450 гривень, включаючи інші порушення трудового законодавства.

Матеріали результатів перевірки відносно ФОП направлені до Управління захисту економіки в Хмельницькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України за ознаками правопорушення передбаченого статтею 172 Кримінального Кодексу України.