gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Івано-Франківщині проведено семінар з психосоціальної підтримки та гігієни праці

25 червня 2024

Фахівчині Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели інформаційно-розʼяснювальний захід на ТзОВ «Ґудвеллі Україна» – одному з найбільших агропромислових підприємств України, яке здійснює діяльність у галузі свинарства та вирощує зернові і технічні культури. На заході виступили завідувач сектору з питань впровадження та реалізації програм психосоціальної підтримки та головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці.

Інспекторка зазначила, що турбота про ментальне здоров’я працівників є складовою безпеки і здоров’я на роботі. Це може врятувати життя, запобігти травмуванню, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію та продуктивність. Важливим аспектом ментального здоров’я для працездатного населення є психосоціальна підтримка на робочому місці.

Завідувачка сектору акцентувала, що для того, щоб психосоціальна підтримка була системною, відбувалася на постійній основі й мала профілактичний характер, необхідна відповідна система дій: політика і програма заходів у межах цієї політики. Під час зустрічі обговорено етапи запровадження психосоціальної підтримки на робочому місці.

Було наголошено на необхідності дотримання вимог законодавства у сфері гігієни праці, зокрема атестації робочих місць за умовами праці. Спільно з інженерами з охорони праці ТзОВ «Ґудвеллі Україна» проаналізовано потенційні шкідливі фактори, які можуть негативно впливати на здоровʼя працівників. Інспекторка звернула увагу присутніх на важливість комплексного дослідження виробничого середовища на робочому місці, яке потрібне для встановлення всіх факторів і причин виникнення несприятливих умов праці. Для цього на підприємстві проводяться санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу на робочому місці.

Більше інформації про найпоширеніші питання гігієни праці, психосоціальної підтримки на робочому місці, безпеки праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua.