gov.ua Державні сайти України
Пошук

Буковина: для працівників природного парку проведено тренінг з безпечної утилізації рослин-шкідників

19 червня 2024

Тематичний тренінг з питань безпечного скошування механічним способом рослин-шкідників, зокрема борщівника Сосновського, проведено для працівників виробничих бригад Національного природного парку «Вижницький».

Превентивний захід організовано фахівцями Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці з метою попередження випадків виробничого травматизму та підвищення професійної майстерності при виконанні робіт підвищеної небезпеки. Адже йдеться про рослину, яка є надзвичайно отруйною.

Теоретична частина тренінгу

Учасникам зазначили актуальні норми дотримання законодавства з питань безпеки праці, зокрема:

  • Необхідність дотримання інструкцій з охорони праці.
  • Інструкції з безпечного ведення робіт.
  • Проходження відповідного навчання та перевірки знань.
  • Інструктажі з охорони праці.

Практична частина тренінгу

Особливо детально обговорено:

  • Забезпечення спеціального одягу та взуття: використання засобів індивідуального захисту, оскільки при контакті з рослиною можна отримати значні опіки шкіри.
  • Захист дихальних шляхів: у разі потрапляння дрібнодисперсного аерозолю соку борщівника під час дихання можливе ураження дихальних шляхів та легень.
  • Експлуатація механізмів та обладнання: належна експлуатація механізмів та обладнання, які використовуються при утилізації рослини-шкідника, у тому числі акумуляторних та бензокос різних модифікацій.

Фахівці Держпраці надали додаткову консультаційну допомогу щодо організації та виконання робіт в умовах підвищеної температури повітря.

Рекомендації

Детальні рекомендації щодо забезпечення безпеки виробничого процесу можна знайти на інформаційному порталі: https://pratsia.in.ua