gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Тернопільщині тривають превентивні заходи щодо попередження порушень трудових прав молоді

13 червня 2024

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею, фахівці Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці здійснили низку інформаційно-консультаційних візитів.

Одним з ключових заходів стала відвідування Петриківського обласного комунального дитячого будинку-інтернату, де проживають діти різних вікових категорій. Фахівці також провели превентивні заходи для роботодавців області, які працюють у найбільш ризикованих сферах щодо нелегальної зайнятості молодих працівників.

Під час зустрічей наголошувалося на важливості додержання законодавства про працю, особливо щодо оформлення трудових відносин з працездатною молоддю. Присутнім нагадали, що за законодавством України праця дітей допускається після досягнення ними 16-річного віку. Однак, за згодою одного з батьків або опікуна, діти з 14 років можуть працювати на легкій роботі, що не шкодить здоров’ю і не заважає навчанню.

Особливу увагу приділили неприпустимості застосування примусової праці неповнолітніх та відповідальності за експлуатацію дитячої праці.

У торгівельних закладах, закладах громадського харчування та сфері надання послуг акцентували увагу на таких питаннях:

  • Допуск до роботи після попереднього медичного огляду.
  • Процедура належного оформлення трудових відносин.
  • Ризики, пов’язані з незадекларованою діяльністю та примусовою працею.
  • Пільги і соціальні гарантії для молодих працівників.
  • Заборона працювати у шкідливих умовах, у нічний час, у вихідні дні та надурочно.

Завершуючи зустрічі, інспектори наголошували, що діти – це наше майбутнє, і обов’язок кожного дорослого – дбати про їх безпеку та здоров’я задля успішного майбутнього нашої країни.

Більше інформації про найпоширеніші запитання з трудового законодавства в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці: pratsia.in.ua