gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Одещині проведено технічну консультацію для працівників будівельного підприємства

05 червня 2024

Працівниками Південного міжрегіонального управління Держпраці проведено технічну консультацію з метою роз’яснення питань охорони праці та промислової безпеки.

Під час консультації було звернуто увагу учасників на дотримання вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, відповідно до «Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання», затверджених наказом Мінсоцполітики від 19.01.2018 № 62 (НПАОП 0.00-1.80-18).

Зокрема, інспектор нагадав про наступні важливі пункти:

  • Для керування кранами суб’єкт господарювання повинен призначити кранівників, які пройшли спеціальне навчання та мають посвідчення на право керування краном.
  • У разі, якщо кран перебуває у приватній власності, обов’язки кранівника може виконувати суб’єкт господарювання за умови, що він пройшов навчання та атестацію як кранівник.
  • Якщо зона, що обслуговується краном, повністю не оглядається з кабіни кранівника та відсутній радіо- або телефонний зв’язок між кранівником і стропальником, для передавання сигналів стропальника кранівникові особа, відповідальна за безпечне проведення робіт із переміщення вантажів кранами, призначає сигнальника.
  • До роботи кранівником допускають особу, не молодшу 18 років, яка має початкову професійну або середню спеціальну освіту за цією спеціальністю. Працювати кранівником може особа, яка пройшла попередній медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж з охорони праці на робочому місці, стажування та інструктаж із пожежної безпеки.
  • У кожному цеху, на будівельному майданчику або іншій дільниці робіт кранів для обв’язування, зачіплювання або підвішування вантажів адміністрація підприємства повинна призначити стропальників (зачіплювачів) з-поміж працівників, які досягли 18 років, мають посвідчення на право проведення таких робіт та не мають протипоказань за станом здоров’я. Щоб виконувати стропальні роботи, працівники повинні пройти попередній та періодичні медичні огляди.

Представник ПМУ Держпраці акцентував увагу присутніх на ефективності діяльності системи управління охороною праці (СУОП), необхідності проведення для працівників навчання та перевірки знань з питань охорони праці, проходження інструктажів з питань безпеки та ін.

Більше корисної інформації про трудові права неповнолітніх та інші питання трудового законодавства ви можете знайти на нашому офіційному сайті https://pratsia.in.ua