gov.ua Державні сайти України
Пошук

Про працю неповнолітніх – в ефірі «UA: Українське радіо Кропивницький»

27 травня 2024

Начальник відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Олена Хіміч обговорила питання праці неповнолітніх в ефірі «UA: Українське радіо Кропивницький».

Спікер наголосила, що перед настанням літніх канікул та з метою відзначення 1 червня — Міжнародного дня захисту дітей та 12 червня — Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею Держпраці проводить заходи щодо інформування роботодавців про вимоги законодавства щодо неповнолітніх працівників.

Звернута увага на питання офіційного працевлаштування неповнолітніх.

Трудові договори з такими працівниками обов’язково укладаються в письмовій формі. Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Обов’язковою умовою прийняття на роботу неповнолітніх є те, що їх повинні приймати на роботу лише після попереднього медичного огляду. Для осіб, які не досягли 18 років, при прийнятті на роботу не встановлюється випробувальний термін, встановлюється скорочений робочий час: для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років — 24 години на тиждень, тривалість відпустки — 31 календарний день.

Заробітна плата працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Гарантії щодо праці неповнолітніх зберігаються і під час воєнного стану.

Виступ можна прослухати за посиланням: https://soundcloud.com/ur_local/urkrop100?in=ur_local/sets/ur_k.