gov.ua Державні сайти України
Пошук

Держпраці за участі соціальних партнерів проведено заходи до Дня охорони праці: Фокус на статистику та безпеку

30 квітня 2024

29 квітня 2024 року відбувся важливий захід у сфері безпеки праці – круглий стіл на тему «Дані, які мають значення. Роль статистики у безпеці праці: проблеми, виклики та перспективи», організований Державною службою України з питань праці.

Участь у круглому столі взяли представники Міністерства економіки України, посадові особи Держпраці, начальники міжрегіональних управлінь Держпраці, представники організацій профспілок та роботодавців, вищих навчальних закладів та інші. Захід також транслювався онлайн на офіційному каналі Держпраці у YouTube, що дало можливість доєднатись до заходу всім бажаючим з будь якого куточку світу.

У своєму привітальному виступі Голова Держпраці Ігор Дегнера підкреслив важливість зосередження уваги на питаннях безпеки праці, особливо в умовах воєнного стану, акцентував на ключових аспектах державної політики у цій сфері, що спрямовані на підвищення безпеки на робочих місцях, забезпечення кращих умов праці та зміцнення соціального захисту працівників, а також звернув увагу на необхідність значного зниження випадків виробничих травм та професійних захворювань. Керівник Держпраці наголосив, що кожен випадок смертельної травми в статистиці – це втрата людського життя, і зазначив, що спільне завдання полягає в досягненні “нульового рівня” виробничого травматизму та неприпустимості приховування нещасних випадків.

Учасники заходу активно обговорювали питання використання статистики для підвищення ефективності управлінських рішень та вирішення актуальних проблем у галузі безпеки праці. Були представлені доповіді на тему професійних та екологічно зумовлених захворювань, а також сучасні підходи до їх оцінки та обліку відповідно до міжнародних рекомендацій.

Однією з ключових тем було формування нової ідеології безпеки та здоров’я на робочому місці, особливо у контексті адвокації психосоціальної підтримки співробітників.

За результатами діалогу експертів підкреслено необхідність зміцнення ролі статистики у стратегічному плануванні та адмініструванні безпеки на робочих місцях, звертаючи увагу на актуальні проблеми та перспективи у цій сфері. Учасники висловили сподівання на подальшу інтеграцію статистичних методів у практики охорони праці, що дозволить підвищити її ефективність на користь здоров’я та безпеки працівників.

Крім того, в межах заходів присвячених відзначенню Дня охорони праці відбулось традиційне покладання квітів до меморіального обеліску у парку «Відрадний» Солом’янського району м. Києва, щоб вшанувати пам’ять працівників, які загинули під час виконання своїх професійних обов’язків.