gov.ua Державні сайти України
Пошук

Звіт про відзначення Дня охорони праці у 2015 році

22 липня 2015

Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685, щороку 28 квітня у Всесвітній день охорони праці в нашій країні відзначається День охорони праці, девіз якого у 2015 році за рекомендацією Міжнародної організації праці – «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».

З метою підготовки до проведення у 2015 році на державному рівні Дня охорони праці наказом Держпраці від 01.04.2015 № 2 було створено Організаційний комітет (далі – Оргкомітет), до складу якого увійшли: національний координатор Міжнародної організації праці в Україні СавчукС.П., директор ДУ «Інституту медицини праці НАМН України» КундієвЮ.І., представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, соціальних партнерів, Фонду соціального страхування та засобів масової інформації.

Напрацьовані Оргкомітетом звернення до центральних і місцевих органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій та План заходів з підготовки та проведення у 2015 році Дня охорони праці в Україні (далі – План заходів) згідно з дорученням Кабінету Міністрів України були надіслані до заінтересованих органів та соціальних партнерів для вжиття відповідних заходів.

За галузевими напрямками робота велась міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади з залученням підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління та акціонерних товариств, повноваження з управління корпоративними правами щодо яких здійснюється.

Виконання Плану заходів органами влади не мало вичерпний характер, зверталась увага на ті питань, які потребували уваги в сфері забезпечення конституційного права громадян на безпечні та здорові умови праці.  Особливо важливим став перегляд чинних систем управління в галузях економіки де з навантаженням працює виробництво і де формування превентивної культури охорони праці забезпечить постійне підтримання високого рівня безпеки та за рахунок цього збереження життя працюючих.

На підприємствах з нагоди відзначення Дня охорони праці спільно з представниками профспілок здійснювались комплексні обстеження і цільові перевірки стану промислової безпеки та охорони праці за результатами яких розроблялись відповідні заходи з усунення виявлених порушень.

Центральні органи виконавчої влади, які не мають в підпорядкуванні підприємств з небезпечними умовами праці або інших виробничих потужностей також провели ряд запланованих заходів:

– здійснено комплексні обстеження територій підрозділів, перевірено технічний стан будівель, споруд, приміщень, систем вентиляції та кондиціонування, мереж електропостачання;

– перевірено організацію робочих місць та відповідність санітарно-гігієнічним нормам (рівень освітленості, шуму, температурний режим тощо);

– проведені тематичні навчання з трудовими колективами з питання суворого дотримання правил охорони праці;

– оновлено інформаційні стенди тощо;

Звіти центральних органів свідчать про масштабність проведення акції. Відповідно до наданої інформації, для приклада, Державне агентство автомобільних доріг України за час проведення акції здійснило 416 перевірок стану охорони праці, пожежної безпеки та безпеки руху на відомчому транспорті, в результаті чого виявлено та усунуто 1248 порушень. Проведено обстеження та виведені з експлуатації 22 одиниці виробничого обладнання та механізмів, які не відповідають вимогам безпеки, до усунення недоліків. Призупинено виконання робіт в зв’язку з порушенням вимог охорони праці на 16 об’єктах. Такі заходи мають важливе значення, в той час коли запровадженими постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» та пунктом 8 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII обмеженнями, проведення перевірок додержання законодавства про працю та охорону праці державними органами нагляду на даний час неможливо.

За інформацією Державної архівної служби України в Державному центрі збереження документів Національного архівного фонду було проведено планове обстеження робочих приміщень. Проведено лабораторні і інструментальні дослідження щодо повітря робочої зони, освітленості робочого місця, важкості та напруженості праці, шумового навантаження та інфразвуку, метеорологічних факторів. Придбано засоби індивідуального захисту, необхідні для проведення реставраційних, палітурних, поліграфічних робіт, робіт з мікрофільмування, консерваційно-профілактичного оброблення плівки та дезінфекції документів.

Особливо важливою в часи проведення в країні антитерористичної операції стала відповідна акція для силових міністерств.

Питання забезпечення здорових і безпечних умов праці та служби знаходяться на постійному контролі керівництва Міністерства внутрішніх страв України. Під час підготовки до чергової ротації в зону АТО у розкладах занять передбачено додаткові теми з питань особистої безпеки, порядку поводження зі зброєю, уміння приймати рішення в екстремальних умовах. Після проведення ротації з кожним правоохоронцем у зоні проведення антитерористичної операції організовано проведення цільових інструктажів.

У військових частинах, установах, організаціях Збройних Сил України та на підприємствах, які знаходяться у сфері управління Міністерства оборони України проведено:

інструктивне заняття присвячене Дню охорони праці та Тижню охорони праці в Збройних силах України на тему: «Організація безпечного виконання робіт під час експлуатації озброєння та військової техніки»;

комісіями військових частин проведено перевірки стану охорони праці, виробничої санітарії та дотримання вимог безпеки при виконанні робіт в структурних підрозділах військових частин із складанням відповідних актів за їх результатами;

проведені заняття на теми безпеки праці з особовим складом військових частин, квартирно-експлуатаційних органів, засідання комісій військових частин з питань попередження травматизму з метою визначення, організації та проведення ефективних заходів профілактичного спрямування.

Достатньо велику роботу з відзначення Дня охорони праці проведено Міністерством інфраструктури України і Міністерством енергетики та вугільної промисловості України. Всі галузеві підприємства активно були залучені до акції. Так, на підприємствах НАК «Нафтогаз України» з метою формування превентивної культури охорони праці запроваджено вивчення передового досвіду, узагальненого Міжнародною асоціацією соціального забезпечення (International Social Security Association – ISSA) щодо управління охороною праці (сім «Золотих правил») та подальшого поліпшення умов і безпеки праці.

Цікавим заходом на Українському державному підприємстві поштового зв’язку «Укрпошта» стало анкетування працівників для виявлення недоліків у системі працеохоронної діяльності дирекції з наданням 439 пропозицій щодо поліпшення стану охорони праці. У всіх дирекціях УДППЗ «Укрпошта» проведені дні відкритих дверей «Робоче місце моїх батьків», на яких були організовані відвідування дітьми робочих місць батьків, що сприятиме їх знайомству з працею батьків та прививатиме з дитинства правила безпечної поведінки. На всіх залізницях Державною адміністрацією залізничного транспорту України проведено конкурс дитячого малюнку «Охорона праці –очима дітей» з визначенням переможців.

Державним підприємством обслуговування повітряного руху України проведено перегляд реєстру небезпек відповідно до вимог стандарту OHSAS 18001:2010 «Система менеджменту професійної безпеки та здоров’я. Вимоги», продовжується складання переліків небезпек (реєстри небезпек) з питань охорони праці в усіх підрозділах з вільним доступом для ознайомлення.

З особливою відповідальністю, як державні органи так і представники приватного сектору економіки, віднеслись до заходів з вшанування пам’яті робітників, загиблих на виробництві. Відвідані сім’ї загиблих, надана матеріальна та інша допомога родинам, які втратили годувальників, інвалідам по трудовому каліцтву, впорядковані місця поховань загиблих а виробництві. Керуючими релігійними конфесіями в Україні проведені молебні за здоров’я працюючих на виробництві та панахиди – за тих, хто загинув під час виконання своїх трудових обов’язків. В цей день необхідно нагадати людям основні християнські заповіді про обов’язок відповідально ставитись до життя та здоров’я як свого, так і свого ближнього.

Проведення акції відбувалось на платформі широкої інформаційної підтримки засобів масової інформації.

23 квітня в ІФ «УКРІНФОРМ» відбулася прес-конференція з нагоди відзначення Дня охорони праці у 2015 році із девізом «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».

На заході обговорили необхідність формування превентивної культури охорони праці, як важливого аргументу у збереженні життя та здоров’я працівника на робочому місці, перспективи розвитку галузі охорони праці у період реорганізації та шляхи вирішення нагальних проблем.

Учасниками заходу стали: Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, директор Інституту медицини праці Національної академії медичних наук Юрій Кундієв, Заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко. Йшла розмова про підвищення якості охорони праці та зниження рівня виробничого травматизму, про те, що формування культури охорони праці є одним із чинників для досягнення цієї мети

27 квітня в Інституті медицини праці відбувся круглий стіл на тему «Формування превентивної культури безпеки і гігієни праці в України. Проблеми та шляхи вирішення», за ініціативи журналу «Промислова безпека».

В заході взяв участь директор Інституту медицини праці, академік Юрій Кундієв, координатор МОП в Україні, Голова Державної служби України з питань праці, фахівці Міністерства інфраструктури, Міністерства охорони здоров’я, Державної санітарно-епідеміологічної служби, Федерації профспілок України.

Обговорювались актуальні питання сфери охорони праці та можливість привернення уваги громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення і просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.

За результатом обговорення учасники домовилися створити робочу групу по кількох актуальних напрямках, зокрема щодо підбору фахівців із гігієни праці для прийняття на роботу у Держпраці та запровадження контролю за підготовкою фахівців із гігієни праці у вищих начальних закладах.

28 квітня у місті Київ, з нагоди пам’ятного дня, відбулась низка заходів, проведених Держгірпромнаглядом за участі Територіального управління Держгірпромнагляду у Київській області та м. Києві та підтримки соціальних партнерів.

Зранку керівництво Держпраці, Держгірпромнагляду, Фонду соціального страхування, Федерації профспілок України, Федерації роботодавців, переможці конкурсу дитячого малюнку, представники громадськості, учні загальноосвітніх шкіл м. Києва в парку «Відрадний» поклали квіти до меморіального знаку на алеї загиблим на виробництві. Після цього в Центрі дитячої та юнацької творчості проведено фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей» (далі – Конкурс), організованого журналом «Охорона праці» та нагороджено переможців конкурсу. Для переможців із інших міст України організовано екскурсію по місту Києву та ознайомчу екскурсію в редакції журналу «Охорона праці».

У 2015 році Конкурс проходив у два етапи: перший (відбірковий) відбувся на регіональному рівні в січні-березні, другий (фінальний) – у квітні 2015 року

Конкурс визначав кращі роботи в трьох вікових категоріях. Журі у складі директора Державної художньої школи ім. Т. Г. Шевченка Олени Авраменко, головного фахівця соціальної політики Федерації роботодавців України Андрія Солода, головного державного інспектора відділу організації державного нагляду територіального управління Держгірпромнагляду України у Київській області та м. Києві Ірини Піщанської, заступника начальника управління профілактики виробничого травматизму виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Катерини Українцевої та начальника відділу власних кореспондентів журналу «Охорона праці» Володимира Терещенка назвало імена переможців.

Ними стали:

Вікова група від 6 до 10 років:

І місце Родіонов Данило, 8 років Чорнобаївська санаторна школа-інтернат І-ІІ ст., с. Чорнобаївка, Херсонська обл.
ІІ місце Боборикін Андрій, 8 років ПЗОШ «Гармонія», м. Хмельницький
ІІІ місце Захаров Максим, 9 років ЦТДЮ «Соняшник», м. Біла Церква, Київська обл.
Вікова група від 11 до 14 років:
І місце Чебан Катерина, 12 років Семенівський НВК № 2, с. Семенівка, Полтавська обл.
ІІ місце Коробко Вероніка, Коробко Сніжана, 14 років Запорізька ЗОШ І–ІІІ ст. № 23, м. Запоріжжя
ІІІ місце Єлфімов Ігор, 15 років (на момент участі в конкурсі було 14 років)
Гімназія № 39 ім. гетьмана Б. Хмельницького, м. Київ
Вікова група від 15 до 18 років:
І місце. Ковальова Марія, 15 років Сєвєродонецький НВК, 9-А клас, м.Сєвєродонецьк, Луганська обл
ІІ місце Розман Андрій, 16 років Студія образотворчого мистецтва Тячівського ЦДЮТ на базі Чумалівської ЗОШ І–ІІІ ст, с.Чумальово, Закарпатська обл.
ІІІ місце Фрейдлін Євген, 17 років ДПТНЗ «Броварський професійний ліцей», м. Бровари, Київська обл.

Конкурс широко висвітлювався у засобах масової інформації і викликав неабияку зацікавленість серед учасників акції. Активність учасників конкурсу засвідчила небайдужість молоді до значення і місця здорових та безпечних умов праці у різних галузях економіки та суспільного життя. Конкурс також отримав схвальну оцінку й центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та об’єднань.

Відзначення Дня охорони праці також активно відзначали і на регіональному рівні.

В усіх областях за участі органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, представників роботодавців та профспілок, громадських організацій здійснювалась робота за такими напрямами:

  • організаційні заходи;
  • інформаційно-роз’яснювальна діяльність;
  • проведення тематичних колегій, зустрічей з трудовими колективами, нарад, семінарів, круглих столів;
  • організація ярмарків-продажів (виставок);
  • проведення оглядів-конкурсів з охорони праці з подальшим відзначенням переможців;
  • ушанування пам’яті загиблих на виробництві;
  • оформлення кабінетів охорони праці, куточків чи стендів, присвячених Дню охорони праці;
  • надання допомоги у вирішенні соціально-побутових та інших проблем сім’ям працівників, постраждалих від нещасних випадків на виробництві, та інвалідам праці тощо;

В областях Організаційні комітети з проведення у 2015 році Дня охорони праці створювались облдержадміністраціями або територіальними управліннями Держгірпромнагляду, опрацьовувались відповідні заходи та затверджувались робочі плани їх виконання.

Проблемні питання формування превентивної культури охорони праці піднімались під час трансляції телепередач на місцевих телеканалах, друкувались статті в пресі, інформація розміщувалась на веб-сайтах.

Відбувались інформаційні-консультативні семінари з керівниками травмонебезпечних сфер економіки в областях: підприємств переробки деревини, лісового господарства, гірничорудної та нерудної промисловості, комунальних підприємств, які експлуатують водопровідно-каналізаційні господарства тощо.

Майже усі області зорганізували проведення різноманітних конкурсів на підприємствах щодо визначення кращих цехів, дільниць за станом охорони праці, нагородження кращих робітників, кращих громадських інспекторів з охорони праці.

Всебічна підтримка отримана органами виконавчої влади та місцевого самоврядування від профспілкових організацій та роботодавців, регіональних відділень Фонду соціального страхування України, сприяла підвищенню взаємодії для забезпечення здійснення комплексного управління охороною праці та промисловою безпекою на державному рівні.

Практичний досвід набутий працівниками під час проведення тематичних навчальних заходів дозволить просуванню превентивної культури охорони праці по запобіганню нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в подальшому.

Так, в приміщенні Федерації профспілок Житомирської області пройшов семінар-навчання для голів профспілкових організацій та представників профспілок з питань охорони праці на тему: «Формування та розвиток культури охорони праці» під час якого відбулася демонстрація навчального фільму «Надання першої медичної допомоги у момент настання нещасного випадку на виробництві».

В Черкаській області, на виробничих  потужностях Уманської нафтобази ТОВ «Дніпроінвест-Ч» відбулось навчання працівників з питань охорони праці. Проведено тренування та перевірку навичок персоналу з прийомів і способів ліквідації аварійних ситуацій і аварій, надання першої допомоги потерпілим внаслідок нещасного випадку.

По закінченню тренувань з працівниками підприємства проведено семінар-нараду щодо попередження виробничого травматизму та аварійних ситуацій на підприємствах, що проводять роботи з нафтопродуктами. Під час семінару увагу присутніх акцентовано на недопущенні виконання робіт працівниками без відповідних інструктажів, нарядів-допусків, інструментів та засобів індивідуального захисту, тощо.

З метою залучення інвалідів трудового каліцтва до участі у громадському житті, управлінням Фонду у Черкаській області з нагоди Дня охорони праці проведено конкурс серед інвалідів трудового каліцтва на звання кращого народного умільця народних промислів і визначено переможців, які нагороджено цінними подарунками та грамотами Фонду. До відзначення було представлено роботи у номінаціях: «Технічна творчість» та «Літературно – поетична творчість», «Рукоділля». Загалом участь у конкурсі прийняло 24 інваліди трудового каліцтва.

У Запоріжжі у рамках відзначення Всесвітнього дня охорони праці відбулось засідання круглого столу на тему: «Вдосконалення профілактичної роботи з охорони праці у сфері малого та середнього бізнесу».

Основними учасниками діалогу стали керівники підприємств малого та середнього бізнесу, адже відповідно статистики, ці підприємства є лідерами з виробничого травматизму. Якщо на великих підприємствах створені та функціонують потужні служби охорони праці, то на підприємствах середнього та малого бізнесу питаннями охорони праці практично не займаються.

Доповідачами, акцентовано увагу на тому, що основними причинами нещасних випадків є недотримання посадових обов’язків та невиконання вимог інструкцій з охорони праці. У цьому випадку навчання посадових осіб, фахівців з охорони праці та пропаганда безпечної праці є ефективним елементом профілактики виробничого травматизму.

Цьогорічні заходи з відзначення Дня охорони праці охарактеризовані активною участю освітян в формуванні превентивної культури охорони праці.

У навчальних закладах проводились конкурси на краще знання правил охорони праці, тематичні виставки-презентації з охорони праці та промислової безпеки, екскурсії-огляди безпечних технологій виробництва, в школах оформлювались відповідні куточки та стенди, демонструвались відеофільми про шкідливі та небезпечні фактори на виробництві.

Так, відділом освіти, молоді та спорту Хортицької райдержадміністрації організована семінар-нарада під час якої були презентовані «Методичні рекомендації керівнику. Організація роботи з охорони праці у закладах освіти» та інтерактивний урок «Безпека зі шкільної лави» розроблені територіальними органами Держгірпромнагляду для підвищення якості роботи в сфері охорони праці, запобігання нещасним випадкам виробничого характеру в навчальних закладах регіону, з метою формування культури безпечної праці та виховання відповідального ставлення до охорони праці у майбутніх роботодавців та працівників.

У Тернопільській області в навчальних закладах, які здійснюють навчання і перевірку знань з питань охорони праці підприємців, посадових осіб, проводилися навчання на тему: «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці», надруковано та розповсюджено листівки із Зверненням Організаційного комітету.

В рамках проведення Дня охорони праці, 28 квітня, на базі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Островського, у відділі виробничої літератури презентовано книжкову виставку «Законодавчої та нормативної бази України з охорони праці». Відвідувачі читального залу мали можливість взяти участь у визначенні кращих малюнків «Охорона праці очима дітей», наданих територіальним управлінням Держгірпромнагляду у Хмельницькій області.

Також на базі бібліотеки відбувся День охорони праці за темою «Основи охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту населення». У рамках якого прочитано лекцію «Безпека праці – в руках самого працівника» для студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів.

Необхідно зазначити про гарно проведену роботу в Луганській області, незважаючи на складні умови, які існують в зонах прилеглих до АТО.

В учбових закладах Луганської області в межах запланованих заходів щодо відзначення Всесвітнього Дня охорони праці, а саме у ВП «Лисичанський педагогічний коледж Луганського національного університету імені Тараса Шевченка» відбувся навчально-практичний семінар «Приєднуйтесь до превентивної культури охорони праці».

Студент 1 курсу, спеціальності «Технологічна освіта» Пахомов Дмитро представив пошуково – дослідну роботу «Навчальна шкільна майстерня як лабораторія охорони праці».

В системі охорони праці навчального закладу активно використовуються інформаційно – комунікаційні технології, залучаються до цієї роботи студенти. І однією з таких форм є створення студентських творчих проектів з попередження травматизму та професійних захворювань у навчально – виховному процесі, які вони розробили в межах вивчення навчальної дисципліни. Найкращі проекти були презентовані студентками 2 курсу, спеціальності «Дошкільна освіта».

Викладач Шевирьова І.Г. провела тренінг – практикум «Надання першої допомоги в умовах сьогодення (відпрацювання практичних дій в умовах виникнення нещасних випадків)» за результатом яких студенти, викладачі показали знання і вміння швидко й організовано реагувати у наданні першої допомоги постраждалим.

До уваги учасників була представлена виставка інформаційно – методичних матеріалів з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

До відзначення Всесвітнього Дня охорони праці та з метою широкого розповсюдження необхідних знань творчою групою були виготовлені святкові календарі. Всі присутні на заході мали змогу їх отримати.

Всього в роботі семінару взяли участь близько 100 осіб.

Учасниками наради відмічено про зростання активності числа підприємств і організацій, що взяли участь у компанії не вважаючи що частина підприємств знаходиться у прифронтових зонах.

На ПРАТ «Лисичанська нафтова інвестиційна компанія» проведено круглий стіл з керівниками та фахівцями підприємства на тему «Профілактика в охорони праці – основа корпоративної культури компанії». Запропоновано керівникам підприємств впровадити сучасні моделі в забезпеченні перманентного процесу моніторингу стану промислової безпеки та охорони праці, в доведенні інформації про результати профілактичних перевірок, аналізу виробничого травматизму, профзахворювань і аварій.

ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» організувало відвідування інвалідів праці та родин робітників загиблих на виробництві з наданням матеріальної допомоги.

ДТЕК «Луганська ТЕС» організували проведення уроку у школах м. Щастя на тему «Безпека понад усе».

Результати цієї акції свідчать про необхідність і надалі всіляко підтримувати і всебічно розвивати досягнуте. Широкомасштабні акції та конкретна робота з відзначення Дня охорони праці суттєво змінюють ставлення роботодавців і працівників до вирішення проблем охорони праці в усіх галузях економіки, сприяють усуненню або зменшенню ризиків для життя та здоров’я людей, поліпшенню організації профілактики нещасних випадків, зосереджують зусилля на виконанні вимог Конституції України щодо забезпечення належних і здорових умов праці та виконання вимог Закону України «Про охорону праці». Проведені заходи ще раз підтверджують, що без дотримання законодавства з охорони праці, без модернізації виробництва, без створення безпечних умов праці неможливий розвиток європейської моделі побудови бізнесу.