gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Львівщині провели перевірку наявності та роботи систем УТАС у шахтах ДП «Львіввугілля»

24 жовтня 2023

Комісія Держпраці, під керівництвом начальника управління гірничого нагляду Олега Неленя, спільно з фахівцями Західного міжрегіонального управління Держпраці провела перевірку наявності та роботи (інвентаризація) встановлених у відокремлених підрозділах «Шахта «Червоноградська» та «Шахта «Степова» ДП «Львіввугілля» уніфікованих телекомунікаційних систем диспетчерського контролю та автоматизованого управління гірничими машинами та технологічними комплексами (УТАС).

Основною метою впровадження систем УТАС на вугільних шахтах є забезпечення централізованого контролю параметрів технологічних процесів і небезпечних виробничих чинників, що сприяють підвищенню рівня охорони праці, запобіганню аваріям і нещасним випадкам.

Під час роботи комісії була перевірена наявність та працездатність системи УТАС, зокрема, диспетчерських пунктів шахт, в частині аерогазового контролю, моніторингу роботи обладнання прохідницьких вибоїв та видобувних дільниць на зазначених шахтах.

Працівники дільниць з обслуговування та контролю системи УТАС ВП «Шахта «Червоноградська» та ВП «Шахта «Степова» доповіли про забезпеченість та режими роботи апаратури. Інформація від встановлених датчиків надходить на сервер та диспетчерський пульт. У разі виникнення небезпеки система сигналізує на диспетчерський пульт про аварійну ситуацію. Гірничий диспетчер інформує керівництво та вживає відповідні заходи з ліквідації передаварійної ситуації.

Керівництво ДП «Львіввугілля» зазначило, що під час роботи система в цілому зарекомендувала себе добре, за виключенням окремих елементів, таких як, датчики температури повітря, датчики струму, датчики потоку повітря, конструкція яких потребує удосконалення. Разом з тим, під час роботи апаратури УТАС, встановленої на поверхневому технологічному комплексі шахт, суттєвих недоліків не виникало.

Підсумовуючи роботу комісії, начальник управління гірничого нагляду Держпраці Олег Нелень, зазначив, що в цілому, встановлені у відокремлених підрозділах «Шахта «Червоноградська» та «Шахта «Степова»
ДП «Львіввугілля» системи УТАС працюють в інформаційному режимі та дають змогу забезпечувати належний контроль за рудниковою атмосферою в гірничих виробках, параметрами роботи гірничих машин та механізмів, що сприяє підвищенню рівня безпеки праці, запобіганню аваріям і нещасним випадкам на шахтах. Разом з тим залишається невирішеним питання щодо обслуговування та заміни інтелектуальних датчиків та інших комплектуючих апаратури необхідної для стабільної роботи систем УТАС.