gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як інспектор праці допоміг безробітній отримати допомогу по безробіттю в повному обсязі

18 липня 2023

Світлана (ім’я змінене) втратила роботу. Довелося ставати на облік у центрі зайнятості, щоб можна було отримати допомогу по безробіттю. Ось тільки розмір цієї допомоги жінку здивував, хоча вона й великий страховий стаж мала, й пристойну заробітну плату за останнім місцем роботи отримувала. Проте, як з’ясувалося, роботодавець не надав звіт про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та ЄСВ.

Зі своєю проблемою Світлана звернулася до Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Інспектор пояснив, що в разі, коли відомості про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування не містять усіх необхідних даних для обчислення середньої заробітної плати або винагороди за цивільно-правовими договорами, то такі дані за відповідні періоди роботодавець має надати протягом 5 робочих днів за зверненням органів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування або самої застрахованої особи.

Отже, потрібно звернутися до свого колишнього роботодавця.

Це Світлана й зробила. Отримавши від роботодавця довідку про заробітну плату, жінка надала її до служби зайнятості після чого їй перерахували та виплатили допомогу по безробіттю з урахуванням заробітної плати.