gov.ua Державні сайти України
Пошук

Кіровоградщина: на засіданні робочої групи розглянуто виконання плану заходів із подолання незадекларованої праці та зниження рівня виробничого травматизму

13 червня 2023

Під час засідання міжвідомчої робочої групи під головуванням заступника начальника Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці Миколи Шамшура було розглянуто стан виконання в області Плану заходів з реалізації Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці, виробничого травматизму та сприяння відновленню економіки на 2023 рік.

Крім фахівців Міжрегіонального управління у засіданні взяли участь представники обласних структур Пенсійного фонду, ДПС, Держпродспоживслужби, Держслужби з безпеки на транспорті та Федерації профспілок.

Фахівці Міжрегіонального управління озвучили, що основним напрямом роботи залишається консультування роботодавців і працівників, роз’яснювальна робота щодо запобігання негативним наслідкам порушення законодавства про працю та з охорони праці.

Упродовж 5 місяців 2023 року проведено 4457 інформаційних відвідувань суб’єктів господарювання в галузях торгівлі, сільського господарства, транспортних послуг, тимчасового розміщення та організації харчування тощо. Виявлено 129 осіб, які здійснювали діяльність без державної реєстрації. Більшість із них дослухались до порад інспекторів та зареєструвались фізичними особами-підприємцями. Також виявлено 370 суб’єктів господарювання, які використовували незадекларовану працю 390 громадян. Про всі випадки повідомлено органи Податкової служби та Нацполіції для відповідного вжиття заходів.

Окремо проводяться роз’яснювальні заходи з внутрішньо переміщеними особами щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.


Постійно проводиться моніторинг отриман
ої від соціальних партнерів інформації з метою виявлення ризиків використання нелегальної праці.

З метою попередження виробничого травматизму проведено 8672 превентивні заходи: моделювання подій на робочих місцях, де допущені нещасні випадки; тематичні тренінги, технічні консультації тощо.

Учасники засідання домовились в межах погодженого плану про подальше взаємне сприяння у проведенні превентивних заходів з питаньспрямованих на зниження рівня нелегальної праці, виробничого травматизму і професійних захворювань.