gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Волині працівникам організацій, що здійснюють технічне обслуговування ліфтів, розповіли про безпечне обслуговування обладнання

11 травня 2023

Посадові особи Управління інспекційної діяльності у Волинській області активно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з організаціями, які здійснюють технічне обслуговування ліфтів в області.

На цьому тижні було проведено круглі столи, семінари та технічні консультації на робочих місцях, під час яких присутнім роз’яснили правила, що стосуються безпечної експлуатації ліфтів, експлуатації вантажопідіймальних кранів, а також підіймальних пристроїв і відповідного обладнання.

Посадовці наголошують, що суб’єкт господарювання, який має намір розпочати (продовжити) експлуатацію ліфтів, відповідно до вимог Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів,затверджених наказом Держгірпромнагляду від 01.09.08 № 190, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.10.2008 за № 937/15628, повинен забезпечувати їх утримання в справному стані та безпечно експлуатувати шляхом організації належного технічного обслуговування, технічного огляду та ремонту. З цією метою він повинен призначати наказом:

– працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів та організацію їх експлуатації;

– електромеханіків, які здійснюють технічне обслуговування і ремонт ліфтів.

У разі неможливості виконати зазначені вимоги, суб’єкт господарювання, який експлуатує ліфти, може укласти договір на технічне обслуговування і ремонт ліфтів з організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт.

Аналогічні вимоги викладені в Положенні про систему технічного обслуговування та ремонту ліфтів в Україні, затверджене наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 10.04.2000         № 73, яке розроблялося з урахуванням вимог Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 03.11.1999 № 208.

Разом з цим, інспектори нагадують, що у процесі експлуатації ліфти підлягають технічним оглядам таекспертним обстеженням.

Технічні огляди ліфтів:

– первинний;

– періодичний (не рідше одного разу на 24 місяці);

– позачерговий (після аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, введення його в експлуатацію після ремонту, реконструкції або модернізації, перерви в експлуатації більш як на 12 місяців).

Експертне обстеження ліфтів проводиться у разі:

у разі досягнення призначеного строку служби;

аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, з метою визначення можливості відновлення;

виявлення під час проведення технічного огляду зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів, що перевищують допустимі значення.