gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: з працівниками підприємства водопровідно-каналізаційного господарства – про безпечне та здорове виробниче середовище

25 квітня 2023

Забезпечення безпечних та здорових умов праці включає визначення ризиків на робочих місцях, розроблення та впровадження заходів щодо їх зменшення, а також навчання працівників щодо безпечного виконання робіт, адже кожен працівник має право на безпечні та здорові умови праці.

До Дня охорони праці фахівцями Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці проведено семінар з працівниками енергетичної служби комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства Хмельниччини.

В ході превентивного заходу з присутніми працівниками обговорено основні вимоги охорони праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки. Безпосередньо наголошено на необхідність неухильного виконання працівниками усіх вимог виробничих інструкцій та інструкцій з охорони праці, а також щодо використання засобів захисту від ураження електричним струмом.

Працівникам енергетичної служби підприємства наголошено на вимогах щодо технічних заходів, що створюють безпечні умови виконання робіт та порядку підготовки робочого місця.

Фахівці зазначили, що для підготовки робочого місця до роботи, яка вимагає зняття напруги, потрібно вжити у вказаному порядку таких технічних заходів:

– здійснити необхідні відключення і вжити заходів, що перешкоджають помилковому або самочинному ввімкненню  комутаційної апаратури;

– вивісити заборонні плакати на приводах ручного і на ключах дистанційного керування комутаційною апаратурою;

– перевірити відсутність напруги на струмовідних частинах, які потрібно заземлити для захисту людей від ураження електричним струмом;

– встановити заземлення (ввімкнути заземлювальні ножі, встановити переносні заземлення);

– обгородити, за необхідності, робочі місця або струмовідні частини, що залишилися під напругою, і вивісити на огородженнях плакати безпеки.