gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Житомирі з представниками Центру зайнятості говорили про зміни у законодавстві про працю в умовах війни

30 січня 2023

Воєнний стан кардинально вплинув на всі сфери життя українців, включаючи і трудову діяльністю. Тому, інспектори Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці спільно із працівниками Центру зайнятості обговорили зміни, які регламентовані Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (№ 2136).

Закон передбачає зміни тривалості робочого часу – може бути збільшено до 60 годин на тиждень на об’єктах критичної інфраструктури із пропорційним збільшенням заробітної плати.

Крім цього, роботодавець може обмежити тривалість відпустки за поточний робочий рік 24 календарними днями та відмовити у наданні невикористаних відпусток за попередні роки.

Також Закон дозволяє відмовити у відпустці працівникам на об’єктах критичної інфраструктури. Виняток – відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до трьох років.

Якщо внаслідок військової агресії неможливе надання та виконання роботи, Закон допускає тимчасове призупинення дії трудового договору. Трудові відносини при цьому зберігаються. Про це роботодавець і працівник мають повідомити один одного в будь-який доступний спосіб.

Роботодавці можуть без попередження і згоди працівників перевести їх на іншу роботу та в іншу місцевість для відвернення чи ліквідації наслідків бойових дій, обставин, що загрожують життю чи критичним потребам людей.

Більше про трудові відносини у період воєнного стану на інформаційному порталі – https://pratsia.in.ua/