gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Житомирщині інспектори проводять роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації газового обладнання у разі аварійного відключення електроенергії

17 січня 2023

Стосовно безпечної експлуатації газового обладнання у разі аварійного відключення електроенергії, інспектори Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провели тренінг з працівниками магазину «METRO».

Фахівці наголосили, що у разі виникнення аварій чи збоїв в роботі обладнання необхідно якомога швидше вжити заходів для усунення негативних наслідків і ризиків для персоналу компанії. Так, особи, на яких покладено обов’язки щодо утримання обладнання повинні невідкладно зупинити його роботу.

Учасники відпрацювали порядок дій при експлуатації газового обладнання у разі знеструмлення. Всі роботи виконано у відповідності до вимог законодавства.

Інспектори зазначили, робота установок, що використовують газ без постійного перебування працівників, які експлуатують та обслуговують обладнання, допускається за умови:
• розміщення установок, що використовують газ, і допоміжного обладнання у відокремлених (які замикаються) приміщеннях, обладнаних охоронною і пожежною сигналізацією і аварійним вибухозахищеним освітленням із ввімкненням його поза приміщенням;
• оснащення установок, що використовують газ, системами автоматизації, які забезпечують їх безаварійну роботу, протиаварійний захист, відключення подавання газу на установку при загазованості, пожежі в приміщенні та вимкненні електропостачання;
• виведення сигналів про загазованість приміщення і спрацювання захистів на диспетчерський пункт або в приміщення з постійною присутністю чергового;
• наявності в оперативному підпорядкуванні диспетчера чергових працівників, які експлуатують та обслуговують обладнання, що здатні виконати роботи з аварійної зупинки обладнання.

В підсумку тренінгу посадовці підкреслили, що дотримання нормативно-правових актів з охорони праці збереже життя та здоров’я працівників.

Більше інформації про безпеку праці на інформаційному порталі – https://pratsia.in.ua/safe_work.php.