gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Вінниччині працівникам розповіли про те, як захиститися від мобінгу

11 січня 2023

Фахівці Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провели робочу зустріч з працівниками на базі Управління соціального захисту Жмеринської міської ради. Головна тема розмови – запобігання та протидія мобінгу на роботі.

Присутнім повідомили, що в грудні минулого року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)», який визнає такі дії правопорушенням.

Посадовці розповіли про те, що не кожен конфлікт з керівником або іншим працівником є мобінгом, але, якщо напружена, ворожа атмосфера або виокремлення працівника з колективу чи його ізоляція мають постійний характер, то є всі підстави вважати, що мобінг присутній.

Що робити в такій ситуації? Кожен працівник має право на гідні умови праці та на захист честі і ділової репутації. Для захисту своїх прав працівник може звернутися до Держпраці або до суду.

У підсумку зазначено, що роботодавець зобов’язаний вживати заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного та психічного здоров’я працівників, здійснювати профілактику ризиків та напруги на робочому місці, проводити інформаційні, навчальні та організаційні заходи щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню).