gov.ua Державні сайти України
Пошук

Освітян Сумщини поінформовано про дотримання трудового законодавства в умовах дії воєнного стану

04 січня 2023

У приміщенні Сумської районної ради за участю фахівця Північно-Східного міжрегіонального управління для керівників закладів освіти проведено семінар щодо особливостей організації трудових відносин в умовах війни.

Під час зустрічі обговорили варіанти оперативного залучення до роботи нових працівників, а також актуальне питання усунення кадрового дефіциту, який утворився внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, мобілізовані тощо.

Інспектор праці наголосив, що працівникам шкіл та закладів дошкільної освіти має гарантуватися організація навчально-освітнього процесу в дистанційній або в будь-якій іншій формі, яка є найбільш безпечною для його учасників.

Звернув увагу, що у разі проходження військової служби педагогічними та науково-педагогічними працівниками за ними зберігається місце роботи.

Окремо керівникам органів управління освітою та закладів освіти нагадали про заборону примушувати працівників до написання заяв про відпустку без збереження заробітної плати, заяви на звільнення тощо, оскільки це є прямим порушенням прав та інтересів працівників.

Додатково присутніх поінформували про можливість отримувати інформацію щодо актуальних змін у трудових відносинах під час дії воєнного стану на сайті Держпраці: https://dsp.gov.ua/ та на інформаційному порталі: https://www.pratsia.in.ua/.