gov.ua Державні сайти України
Пошук

Роботодавцям Сумщини під час радіоетеру розповіли про зміни у трудовому законодавстві

02 січня 2023

Жителів Роменщини Сумської області – слухачів Радіо «Ромен» поінформували про зміни у трудовому законодавстві, зокрема, в частині обчислення середньої заробітної плати для нарахування лікарняних.

Фахівець відділу з питань праці північного регіону управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці акцентувала увагу слухачів, що з 1 січня 2023 року змінюється Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266.

Розповіла про загальне правило, за яким розраховується середня заробітна плата для оплати лікарняних, про правила оплати тимчасової непрацездатності працівників, які працюють за сумісництвом.

Страхові виплати та оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності працівників, які працюють за сумісництвом, коштом роботодавця здійснюють на підставі листка непрацездатності. Якщо листок непрацездатності видали у паперовій формі, лікарняні призначають на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою за основним місцем роботи. Водночас сумісник має надати довідку про середню зарплату за основним місцем роботи.

Запис можна прослухати тут