gov.ua Державні сайти України
Пошук

Полтавщина: на об’єктах підвищеної небезпеки навчали безпечних методів ведення газонебезпечних робіт у вибухопожежонебезпечних зонах

20 жовтня 2022

Посадові особи Управління Держпраці у Полтавській області навчали безпечних методів ведення газонебезпечних робіт, робіт у вибухопожежонебезпечних зонах на одному із підприємств області, діяльність якого пов’язана з експлуатацією системи газопостачання  зрідженого вуглеводневого газу (ЗВГ).

Фахівці роз’яснили вимоги законодавства про охорону праці та промислову безпеку, яких необхідно дотримуватись в процесі виконання даних робіт. При імітації виконання робіт підвищеної небезпеки проаналізували ризики, які виникають на кожному етапі їх виконання.

Особливу увагу приділили відповідності виробничих процесів, справному технічному стану технологічного обладнання, електрообладнання, газопроводів і інших споруд, які забезпечують безперебійну роботу та безпеку працівників підприємства.

Крім того, посадовці зазначили, що відповідно до НПАОП 0.00-1.76-15 «Правила безпеки систем газопостачання»: виробничі процеси необхідно проводити відповідно до технологічних схем, які повинні містити допустимі значення тисків і температур ЗВГ із урахуванням їх фізико-хімічних властивостей і вибухонебезпечних характеристик.

Технічне обслуговування, ремонт газопроводів і технологічного обладнання ЗВГ необхідно здійснювати вдень.

Ступінь наповнення надземних резервуарів, цистерн та балонів не повинен перевищувати 85%, а підземних – 90% їх геометричного об’єму.

Резервуари перед внутрішнім огляданням, гідравлічним випробуванням, ремонтом повинні бути вивільнені від газу, невипарених залишків, пропарені або продуті інертним газом, промиті теплою водою (температурою понад 45°С) і відключені від газопроводів із встановленням інвентарних заглушок.

Внутрішній огляд і гідравлічне випробування підземних резервуарів необхідно здійснювати один раз на 10 років, внутрішній огляд надземних резервуарів – один раз на 4 роки, а гідравлічне випробування надземних резервуарів – один раз на 8 років.

Роботи з відключення резервуарів, внутрішнього огляду, гідравлічного випробування та ремонту необхідно виконувати за нарядом – допуском.

При аварійному витоку газу необхідно вжити заходів щодо ліквідації витоку, зупинити технологічні процеси, заглушити двигуни усіх автомобілів.

При аварійному витоку газу з резервуарів або трубопроводів необхідно вжити заходів щодо його ліквідації, виведення сторонніх осіб із зони можливої загазованості, створення парової завіси.

У випадку виникнення пожежі поблизу надземних резервуарів їх необхідно зрошувати водою для запобігання підвищенню в них тиску, а залізничні і автомобільні цистерни необхідно негайно вивезти в безпечне місце. Якщо це зробити неможливо, цистерни також необхідно зрошувати водою.

По завершенню зустрічі були обговорені питання подальшої взаємодії щодо інформаційної підтримки фахівців підприємств з питань безпеки праці під час дії воєнного стану.

Наглядовці запропонували використовувати у роботі на «Рекомендації: як працювати безпечно», котрі зібрані на інформаційному порталі – https://pratsia.in.ua/safe_work.php.