gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як інспектор праці допоміг жінці розірвати трудові відносини в односторонньому порядку

09 серпня 2022

Олена (ім’я змінено) працювала бухгалтером у невеликому містечку Донецької області, де наразі тривають активні бойові дії. Жінка мусила залишити рідну домівку, улюблену роботу та переїхати тимчасово на Хмельниччину.

Проте за кілька місяців зрозуміла, що найближчим часом не зможе повернутися додому. Жінка не знала як розірвати трудові відносини зі своїм роботодавцем та офіційно стати на облік як безробітна, щоб отримувати допомогу по безробіттю, поки шукатиме нову роботу. 

Якось Олена побачила у місті соціальну рекламу з контактами Держпраці для консультацій з питань трудових відносин і відразу звернулася за допомогою.

Інспектор повідомив, що згідно з законодавством вона має право припинити трудові відносини в односторонньому порядку. Для цього необхідно подати до центру зайнятості за місцем проживання заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. Датою припинення трудового договору вважається наступний день після подання відповідної заяви.

Олена дослухалася до рекомендацій інспектора, а згодом змогла розірвати минулі трудові відносини та стати на облік до Центру зайнятості як безробітна, щоб в майбутньому знайти роботу  за фахом у новому місті.