gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як інспектор допоміг працівниці зберегти робоче місце

05 липня 2022

Марія Петрівна мусила виїхати з рідного міста, адже туди прийшла війна. Всі думки тільки про те, щоб якнайшвидше повернутися додому, до улюбленої роботи.

В один з днів їй зателефонував роботодавець з вимогою негайно вийти на роботу, інакше погрожував звільнити за прогул. Марія Петрівна розгубилася. Що робити? Повернутися вона не може, бо у місті тривають обстріли. Бути звільненою за прогул у поважному віці – сором на все життя. Нелегкий вибір. Десь колись чула чи бачила, що можна проконсультуватися у інспектора праці. Вирішила звернутися до ГУ Держпраці в Одеській області.

Інспектор заспокоїв: оскільки її відсутність на робочому місці та виїзд з місця проживання обумовлені необхідністю збереження життя та здоров’я у зв’язку із бойовими діями, то такий переїзд вважається поважною причиною для відсутності на роботі. Тобто працівник, який не виходить на роботу внаслідок ведення воєнних дій та пов’язаних з ними обставин, не може бути звільнений за прогул без поважної причини.

Інспектор поінформував Марію Петрівну щодо варіантів врегулювання ситуації, що склалася, якими вона може скористатись для захисту своїх трудових прав. Зокрема, працівник може звернутися до роботодавця із заявою щодо надання відпустки без збереження заробітної плати на період воєнного стану. В такому випадку тривалість відпустки не обмежується 15 календарними днями.

Пройшов час. Марія Петрівна зателефонувала інспектору повідомити, що все налагодилося, роботодавець надав їй відпустку без збереження заробітної плати і більше не погрожує звільненням. Коли закінчиться війна вона повернеться додому, до рідного міста, до улюбленої роботи.