gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Миколаєві на Українському радіо говорили про недопущення порушення прав медичних працівників

15 лютого 2022

14 лютого на Українському радіо: Миколаїв у передачі «Діалоги» обговорено низку питань, пов’язаних з  підвищенням базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер.

Відповіді на питання ведучої передачі «Діалоги» надав головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Миколаївській області Олександр Шитик.

Радіослухачам повідомлено про набрання  чинності постанови КМУ від 12 січня 2022 №2, якою передбачене  підвищення з 1 січня 2022 року базового рівня заробітних плат лікарям та медичним сестрам. У зв’язку з цим фахівцями Управління Держпраці в області проводиться інформаційна робота  щодо недопущення порушень чинного законодавства та трудових прав медпрацівників: в заклади охорони здоров’я направляються листи-роз’яснення, з трудовими колективами проводяться семінари, надаються телефонні консультації, інформація поширюється через засоби масової інформації тощо.

За даними аналізу на Миколаївщині майже всі заклади охорони здоров’я дотримуються вимог постанови. Але до Управління Держпраці  надійшов ряд звернень, у яких медичні працівники повідомляють про  порушення їхніх трудових прав. У зверненнях зазначається про невиплату заробітної плати в повному обсязі у зв’язку з відсутністю фінансування, переведення частини працівників на неповний робочий день, а також про прогнозоване скорочення чисельності працівників. Всі звернення взятіУправлінням Держпраці на контроль, викладена в них інформація буде перевірена.  

Фахівець Держпраці роз’яснив умови переведення працівника на неповний робочий час, особливості нарахування заробітної плати у цьому випадку, відповідальність передбачену за використання праці працівника, переведеного на 0,5 чи  0,75 ставки, повний робочий час.