gov.ua Державні сайти України
Пошук

Херсонщина: працівників крамниць та салонів краси Нововоронцовки попередили про негативні наслідки зарплати в конвертах та тіньової зайнятості

14 лютого 2022

Протягом тижня ГУ Держпраці у Херсонській  спільно з ГУ ДПС у Херсонській області проводили превентивну роботу щодо зниження рівня незадекларованої праці серед працівників крамниць та салонів краси Нововоронцовки.

У ході інформаційних відвідувань посадові особи пояснювали роботодавцям та їх найманим працівникам, який вид діяльності згідно з чинним законодавством вважається незадекларованою працею і звертали їх увагу  на наслідки роботи без оформлення трудових відносин.

Нагадуємо, що незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців.

Працівник без офіційного працевлаштування позбавляє себе гарантованого державою розміру заробітної плати, виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки для догляду за дитиною, виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу, соціального страхування. До того ж неоформлений офіційно працівник втрачає трудовий і страховий стаж для розрахунку розміру пенсії.

Наслідки незадекларованої праці для роботодавцяштрафи за порушення законодавства про працю, встановлені ст.265 Кодексу законів про працю України, низька продуктивність праці через відсутність мотивації у працівників, недобросовісна конкуренція на ринку тощо.