gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як своєчасне проведення медогляду запобігло тяжкій хворобі працівника

31 січня 2022

У Черкасах до Управління Держпраці звернулася місцева жителька Галина Яківна (ім’я змінено). Жінка дякувала працівникам установи за порятунок здоров’я її сина.

Як виявилося під час спілкування, посадовці Управління Держпраці ще у квітні 2021 року провели планову перевірку будівельної компанії, в якій працює її син. Інспектори з’ясували, що не всі працівники пройшли щорічний медичний огляд, зокрема поза увагою роботодавця залишився 20-річний лицювальник-плиточник Сергій, син Галини Яківни.

Після закінчення школи хлопець офіційно працював у компанії різноробочим. Потім навчався, отримав професію і знову повернувся на перше місце роботи. Медичний огляд Сергій проходив лише попередній, під час першого працевлаштування, тобто у 18 років. З того часу до лікарів не звертався.

Працівникам, які не досягли 21 рокунеобхідно щороку проводити медичні огляди. Тобто, роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів певних категорій працівників, а також працівників до 21 року (ст. 169 Кодекс законів про працю України).

Під час планової перевірки будівельної компанії роботодавця було зобов’язано провести медичні огляди 4 працівникам, у тому числі і Сергію.

Під час медогляду з’ясувалося, що у хлопця початкова стадія захворювання органів дихання і йому протипоказано працювати з хімічними матеріалами, які використовуються при облицьовуванні стін будинків. Сергій змінив сферу діяльності і наразі працює водієм у цій же компанії.