gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Полтавщині триває інформаційно-роз’яснювальна робота з питань подолання незадекларованої праці

10 січня 2022

Під час зустрічей із роботодавцями та працівниками фахівці Управління Держпраці наголошують на актуальності легалізації праці, адже, як свідчить практика, підприємці не рідко не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат.

У розмовах із роботодавцями інспектори наголошують на необхідності дотримання вимог законодавства про працю в частині належного оформлення трудових відносин, оплати праці найманих працівників, забезпечення їх прав на здорові та безпечні умови праці, на відпочинок, на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо. Нагадують, що залучення працівників для здійснення продажу товарів чи надання послуг, у тому числі на короткий термін, має відбуватися згідно з нормами трудового законодавства. Тобто працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу .

Працівникам доводять, що працювати офіційно – вигідно, бо трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні, тощо.