gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївщина: на Суспільному – про оплату праці за роботу у святкові дні та недопущення виробничого травматизму у холодну пору року

24 грудня 2021

24 грудня на Українському радіо:Миколаїв у передачі «Радіодень» обговорено ключові моменти оплати праці, зокрема працівників, які напередодні новорічних свят працюють надурочно, та працівників, специфіка професії яких, зобов’язує працювати на свята. Також визначено заходи, які мають бути вжиті аби зменшити рівень виробничого травматизму в холодну пору року.

Гостями студії стали головні державні інспектори Управління Держпраці у Миколаївській області  Наталія Молочко та Юрій Лебедєв.

Слухачам Українського радіо:Миколаїв повідомлено, що оплата праці працівникам, які працюють на свята, оплачується у подвійному розмірі відповідно до кількості годин фактично відпрацьованих у святковий день. Щодо роботи у вихідний день, то на бажання працівника замість подвійної оплати може бути наданий інший день відпочинку. Працівник вирішує сам, коли використати цей день відпочинку. Наприклад, він може приєднати його до відпустки.

У передноворічний період деякі роботодавці застосовують надурочні роботи. При цьому варто знати, що в чинному законодавстві існують обмеження щодо залучення певної категорії працівників до надурочних робіт. Надурочні години роботи оплачується в подвійному розмірі відповідно до системи обчислення заробітної плати. Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається.

Наталія Молочко зауважила, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. З першого грудня цього року цей розмір складає 6500 гривень.  При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу  в нічний та надурочний час, премії до святкових  дат.

Юрій Лебедєв зосередив увагу на виробничому травматизмі, рівень якого значно збільшився з настанням холодів. Повідомлення про травмування водіїв та пасажирів транспортних засобів лунають щоденно. Тож, аби нещасні випадки оминули членів трудового колективу, роботодавцям необхідно проводити  інструктажі щодо пересування по дорогах та тротуарах  під час ожеледиці. Учасники дорожнього руху мають зважати на те, що гальмівний шлях автомобілів збільшується на дорозі, яка покрита кригою.

ПРОСЛУХАТИ