gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Чернігівській облдержадміністрації обговорили стан заборгованості із виплати зарплати

17 грудня 2021

Заступник начальника Управління Держпраці у Чернігівській області Ірина Хоменко взяла участь у спільному засіданні тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і обласної робочої групи з питань легалізації заробітної плати і зайнятості населення, яке відбулося 16 грудня у приміщенні Чернігівської обласної державної адміністрації.

До участі у заході були запрошені представники структурних підрозділів Чернігівської обласної державної адміністрації та територіальних представництв центральних органів державної виконавчої влади, керівники низки суб’єктів господарювання області.

Цього разу члени тимчасової комісії розглянули ситуацію з погашенням боргів із виплати заробітної плати в організаціях та установах області, зокрема, у місті Прилуки та селищі Срібне. Обговорили питання виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості по заробітній платі у 2021 році. Окремо учасники наради опрацювали результати заходів, спрямованих на зниження рівня незадекларованої праці.

Заступник начальника Управління Держпраці доповіла, що упродовж січня – листопада поточного року державними інспекторами праці проведено 933 контрольні заходи, у тому числі, 50 заходів на 30 підприємствах-боржниках, де виявлено заборгованість із заробітної плати на загальну суму 26,3 млн грн перед 1005 працівниками. Матеріали 35 контрольних заходів передано до правоохоронних органів, по 6 з них відкрито кримінальні провадження.

Стосовно зниження рівня незадекларованої праці було зазначено, що це питання вивчалося у ході 606 заходів контролю, під час яких встановлено факти використання найманої праці 453 осіб у 162 роботодавців без належного оформлення трудових відносин. Керівникам суб’єктів господарювання винесено 168 приписів на усунення виявлених порушень, складено 160 протоколів про адміністративне правопорушення, 143 матеріали направлено до правоохоронних органів для притягнення керівників до кримінальної відповідальності.

За підсумками засідання були прийняті відповідні рішення стосовно погашення заборгованості із виплати заробітної плати, додаткових заходів впливу з метою прискорення ліквідації заборгованості із заробітної плати та продовження відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи.