gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївщина: керівника агропідприємства притягнуто до відповідальності за порушення мінімальних трудових гарантій в оплаті праці працівників з Молдови

13 грудня 2021

На Миколаївщині тривають заходи щодо додержання законодавства про працю, зокрема стосовно використання праці іноземних працівників. Зазначені заходи проводяться за дорученням Прем’єр-міністра України та тривають другий місяць поспіль.

Наразі Управлінням Держпраці завершені перевірки суб’єктів господарювання територіальних громад міст Нової Одеси, Южноукраїнська, селищ міського типу Воскресенська, Кривого Озера, сіл Шевченкове, Кандибине, Галицинове тощо. За результатами заходів встановлені непоодинокі випадки порушень вимог законодавства про працю стосовно працівників інших держав.  

Як приклад, за результатами перевірок у м. Нової Одесі інспектором праці встановлено на одному з підприємств, що здійснює вирощування зернових та насіння олійних культур, використання праці 3 працівників з Республіки Молдови. Працівники працюють за трудовими договорами. Роботодавець має дозволи на застосування праці іноземців та забезпечує нарахування заробітної плати іноземним працівникам не менше ніж розмір законодавчо встановленого рівня мінімальної заробітної плати.

Між тим, суб’єкт господарювання не забезпечує дотримання всіх мінімальних державних гарантій в оплаті праці: іноземним працівникам не здійснені нарахування індексації заробітної плати за період з червня по жовтень 2021. Також відносно працівників допущені порушення у сфері кадрового діловодства. Заробітна плата працівникам іншої країни виплачується без дотримання встановлених строків виплати. 

Інспектором праці внесено припис щодо забезпечення дотримання норм законодавства про працю, відносно керівника складено та передано до суду протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП.