gov.ua Державні сайти України
Пошук

Верховний Суд підтвердив законність накладеного на ФОП штрафу Управлінням Держпраці у Житомирській області

05 листопада 2021

28 жовтня Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційної інстанції адміністративного суду задовольнив касаційну скаргу Управління Держпраці у Житомирській області щодо виплати ФОП штрафу за неоформленого працівника.

З 17 жовтня 2019 року по 18 жовтня 2019 року Управлінням Держпраці у Житомирській області здійснило інспекційне відвідування у фізичної особи-підприємця, за результатами кого було зафіксовано порушення ч. 3 статті 24 КЗпП України та постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу». Тобто, ФОП допустив до роботи працівника без укладання трудового договору та не повідомив Державну фіскальну службу про прийняття його на роботу, у результаті чого на  ФОП було накладено штраф у розмірі 125 тис. 190 грн.

15 квітня 2020 року Житомирський окружний адміністративний суд визнав протиправною Постанову Управління Держпраці у Житомирській області та скасував її. Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції Управління Держпраці підготувало апеляційну скаргу до Сьомого апеляційного адміністративного суду, який у свою чергу залишив без змін рішення суду першої інстанції. Далі Управління Держпраці звернулось із касаційною скаргою до Верховного Суду з вимогою вищезазначені рішення скасувати та ухвалити нову постанову, якою відмовити фізичній особі-підприємцю у задоволенні позовних вимог.

За результатами розгляду справи ВС у складі КАС дійшов висновку, що наданими доказами підтверджено факт повідомлення суб’єкта господарювання про дату одержання акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю, у ході якого було виявлено факт використання фізичною особою-підприємцем праці неоформленого  працівника.

ВС у складі КАС постановив касаційну скаргу Управління Держпраці у Житомирській області задовольнити. Рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 15 квітня 2020 року та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 17 вересня 2020 року скасувати. Ухвалити нову постанову, а у задоволенні позовних вимог ФОП відмовити. Постанова суду касаційної інстанції є остаточною та  оскарженню не підлягає.

Переглянути постанову Верховного Суду