gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як звільнена працівниця відстояла своє право на доплату за роботу у вихідні та святкові дні

01 листопада 2021

Ольга Петрівна (ім’я змінено) пропрацювала вихователькою в школі-інтернаті понад 40 років, здобула за цей час вищу категорію та була нагороджена нагрудним знаком «Відмінник освіти України».

Останні два десятки років її робота часто припадала на вихідні та святкові дні. Робочий день міг тривати 13-14 годин, інколи навіть без перерви на обід. Проте передбачених законом доплат за вихідні та святкові дні жінка ніколи не отримувала.

З віком таке навантаження для Ольги Петрівни стало непосильним. Вона неодноразово зверталася до директора начального закладу щодо зміни робочого графіку та належної оплати праці, проте отримувала лише чергові обіцянки.

У серпні жінку було звільнено з роботи, оскільки завершився термін дії укладеного з нею строкового трудового договору. Однак доплат вона так і не отримала. Тому звернулася до окружної прокуратури, звідки її звернення переадресували до ГУ Держпраці в Запорізькій області.

Посадовці ГУ Держпраці провели перевірку школи-інтернату та з’ясували, що графіки роботи вихователів вихідного дня дійсно складені з порушенням законодавства. Облік робочого часу в навчальному закладі також вели з порушеннями. І нарешті, належні доплати за роботу у вихідні та святкові дні протягом принаймні трьох останніх років виховательці не нараховувалися, що теж є порушенням законодавства про працю.

Керівника навчального закладу було зобов’язано усунути виявлені порушення. Незабаром Ольга Петрівна та її колеги отримали належні їм виплати.