gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: на Українському радіо – про безпечні умови праці та стан виробничого травматизму в області

18 жовтня 2021

Незважаючи на впровадження сучасних і більш безпечних технологій, питання виробничого травматизму та професійної захворюваності на сьогодні не втрачає своєї актуальності.

В ефірі програми «По суті» на радіоканалі «Українське радіо – Суми» завідувач сектору розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Максим Федоряка та головний спеціаліст взаємодії зі ЗМІ, з міжнародних зв’язків, з питань Євроінтеграції та зв’язків з громадськістю Марія Загребельна розповідали про стан виробничого травматизму на Сумщині.

В ході виступу обговорили динаміку з травматизму на підприємствах за останні роки, нагадали про дії роботодавця, якщо на підприємстві стався нещасний випадок, а також алгоритм дій працівника, якщо підприємство умисно не повідомляє про нещасний випадок.

Посадовці розповіли про процедуру, мету та проведення розслідування нещасного випадку. В ефірі з’ясували принципіальну різницю між поняттями «нещасний випадок пов’язаний з виробництвом» та «не пов’язаний з виробництвом».

Також було зазначено, що для вирішення питання зниження рівня травматизму важливо забезпечити постійну інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань дотримання законодавства в частині охорони праці серед працівників та роботодавців. Саме тому, з метою попередження виробничого травматизму, Управлінням Держпраці у Сумській області постійно проводяться семінари, наради, круглі столи зі спеціалістами з охорони праці підприємств Сумської області.

Враховуючи важливість питання створення безпечних умов праці, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань, Управління Держпраці у Сумській області звертається до роботодавців з закликом підтримати ініціативу формування нової превентивної культури охорони праці та зосередити свої зусилля на виконанні вимог Конституції України та Закону України «Про охорону праці» щодо забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці.