gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: у рамках проєкту «Мігрант» встановлено факт порушення трудового законодавства

10 вересня 2021

Разом із соціальними партнерами у рамках практичних заходів операції “Мігрант”, що стартувала в Україні 1 вересня, у м. Суми було проведено моніторинг дотримання міграційного та трудового законодавства. Учасники рейду перевіряли іноземців, які провадять підприємницьку діяльність.

Під час інспекційного відвідування одного із закладів громадського харчування було встановлено, що іноземець використовує працю 1 особи без належного оформлення трудових відносин. Інспекторами праці зафіксовано факт виконання робіт жінки, яка мила посуд та прибирала залу і була одягнена у робочий сарафан. Працівниця повідомила, що працює в закладі періодично, приходить за проханням підприємця. Проте за даними Пенсійного Фонду України у суб’єкта господарювання відсутні наймані працівники.

В той же час ФОП підтвердив факт періодичного допуску до роботи працівника. Проте документів, які б підтверджували офіційне працевлаштування в ході перевірки фахівцям Управління Держпраці не надав.

Потрібно зазначити, що у 2021 році Управлінням Держпраці у Сумській області вже проводилось інспекційне відвідування зазначеного суб’єкта господарювання, під час якого було виявлено 4 працівників без належного оформлення трудових відносин, в тому числі – 2 іноземців.

За результатами інспекційного відвідування інспекторами праці складений акт. У зв’язку з тим, що підприємцем вчинено правопорушення повторно протягом двох років, йому загрожує фінансова санкція у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.