gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: з працівниками парку розваг говорили про вимоги безпеки під час експлуатації атракціонної техніки

31 серпня 2021

Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області проведено семінар стосовно дотримання вимог безпеки під час експлуатації атракціонної техніки з керівниками та працівниками парку розваг у місті Кам’янці-Подільському.

Під час семінару роз’яснено законодавство з питань охорони праці, що безпосередньо стосується суб’єкта господарювання, зокрема, ЗУ «Про охорону праці», Правила будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки.

Висвітлено проблемні питання  при експлуатації атракціонної техніки, безпечної експлуатації інструментів та пристроїв, правила  безпеки під час виконання робіт на висоті та безпечної експлуатації електроустановок.

Наголошено, що роботодавець у власності або який експлуатує атракціони підвищеної небезпеки (стаціонарні, пересувні та мобільні) повинен одержати дозвіл на експлуатацію машин чи механізмів підвищеної небезпеки.

Акцентовано особливо увагу на тому, що згідно з чинним законодавством з охорони праці за безпечну експлуатацію атракціонів відповідає власник. Тому для безпечної експлуатації атракціонів власнику рекомендовано вживати таких заходів безпеки:

– проаналізувати загрозу виникнення аварій та   надзвичайних ситуацій, розробити способи    евакуації відвідувачів і обслуговуючого персоналу;

– укомплектувати технічну службу кваліфікованими працівниками, які пройшли навчання з питань охорони праці та на групу допуску з електробезпеки;

– проводити ретельне дослідження техніки, а саме перевірку зварювальних швів, металографію, встановлення заземлення тощо, власники атракціонів повинні замовляти самостійно;

– здійснювати постійний контроль за станом охорони праці та трудовою дисципліною на атракціонах;

– забезпечити повний і безперешкодний огляд всіх робочих зон атракціонів з робочого місця оператора;

– контролювати проведення технічних оглядів, експертних обстежень атракціонів після міжсезонного зберігання.