gov.ua Державні сайти України
Пошук

Проведено планову перевірку Акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України»

28 серпня 2021

Відповідно до Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з питань праці на 2021 рік у період з 30.07.2021 до 12.08.2021 проведено планову перевірку структурних підрозділів Акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» – національний оператор зернового ринку України, лідер у сфері зберігання, переробки, перевалки та експорту зернових. До складу підприємства входять 55 філій майже у всіх регіонах України, на яких працює біля 5 тисяч осіб.

Основними напрямами діяльності підприємства є: закупівля та експорт зернавиробництво борошномельної продукції, круп, пластівців, мюслів та комбікормів; експорт продуктів переробки; приймання, зберігання, доведення до базисних кондицій та відвантаження зерна; портова перевалка та логістичні послуги.

За останні п’ять років на підприємстві зареєстровано три смертельні нещасні випадки, один з яких стався у 2021 році.

Під час заходу контролю перевірялись питання додержання законодавства у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю.

За результатами перевірки виявлено понад 3700 порушень законодавчих та нормативно-правових актів, на підставі яких керівникам філій суб’єкта господарювання видано обов’язкові до виконання приписи про усунення виявлених порушень. У понад 700 випадках зупинено експлуатацію устаткування та виконання робіт, зокрема самостійно суб’єктами господарювання до прийняття рішення адміністративним судом.

Найбільш поширені порушення:

– не отримано дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки;

– не проведено декларування відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці;

– не проводяться періодичні технічні огляди та випробування обладнання і механізмів;

– роботи підвищеної небезпеки виконуються без оформлення нарядів-допусків та/або розпоряджень;

– до робіт в електроустановках допускається персонал без відповідної групи з електробезпеки;

– працівники не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці;

– з працівниками не проводяться інструктажі з питань охорони праці;

– допускається експлуатація несправного обладнання;

– працівники не забезпечені засобами індивідуального захисту.

Посадових осіб суб’єкта господарювання, які допустили порушення законодавчих та нормативно-правових актів, притягнуто до адміністративної відповідальності.

Разом з цим, посадові особи територіальних органів Держпраці під час перевірки проводили інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками та роботодавцями щодо популяризації безпечних методів виконання робіт та експлуатації обладнання.

Особливу увагу працівників було акцентовано на необхідності додержання Правил охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна, Загальних вимог стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників та Правил безпечної експлуатації електроустановок.

Посадові особи територіальних органів Держпраці продовжують системну роботу щодо контролю за виконанням АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» приписів про усунення виявлених під час перевірки порушень.