gov.ua Державні сайти України
Пошук

Одещина: про легалізацію трудових відносин говорили з підприємцями області

26 серпня 2021

Фахівці ГУ Держпраці в Одеській області взяли участь у семінарі з керівниками підприємств малого та середнього бізнесу, фізичними особами-підприємцями, представниками закладів освіти смт Окни Подільського району Одеської області.

Темою семінара було «Легалізація заробітної плати та трудових відносин. Основні питання охорони праці. Права та обов’язки працівників та роботодавців».

Безпечна, здорова та задекларована праця в Україні — про це йшла мова під час семінару. Головний державний інспектор Людмила Добровольська підкреслила особисту відповідальність роботодавця за створення на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечення додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці згідно з вимогами статті 13 Закону України «Про охорону праці». Представник ГУ Держпраці ознайомила присутніх зі змінами в законодавчих та нормативно-правових актах, що регулюють питання трудових відносин та відповідальність за їх порушення, повідомила про хід інспекційної кампанії з виявлення неоформлених працівників на підприємствах.

Начальник Подільського відділу нагляду в промисловості ГУ Держпраці Вікторія Михайлюк надала роз’яснення щодо організації та перевірки знань з питань охорони праці працівників та відповідальних осіб, безпосередньо зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою та таких, де є потреба у професійному доборі, відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці» (НПАОП 0.00-4.12.05).

Порядок видачі дозвільних документів — питання, яке завжди цікавить працівників підприємств. Тому фахівці ГУ Держпраці докладно розповіли про постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 03.02.2021 № 77, згідно з якою затверджено Перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та внесені зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 року №1107.

Під час проведення семінару обговорювалося питання легалізації трудових відносин як одного з найважливіших питань, яке перебуває на постійному контролі ГУ Держпраці в Одеській області. Головні державні інспектори наголосили на неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин та розповіли про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про охорону праці.