gov.ua Державні сайти України
Пошук

Кіровоградщина: суд підтримав правову позицію Управління Держпраці щодо правомірності проведення інспекційних заходів

25 серпня 2021

За результатами двох заходів контролю з питань виявлення незадекларованої праці Управлінням Держпраці в Кіровоградській області було винесено постанови про накладення штрафних санкцій відносно фізичної особи – підприємця, що займається наданням послуг мобільного харчування. Правомірність проведення інспекційних відвідувань та накладення штрафів за перешкоджання діям інспектора та використання неоформленої праці ФОП оскаржила в Кіровоградському окружному адміністративному суді.

В результаті першого інспекційного відвідування у жовтні 2018 року через ненадання необхідної інформації та документів посадова особа Управління Держпраці склала акт про неможливість проведення інспекційного відвідування, на підставі якого винесена постанова про накладення штрафної санкції у  розмірі 372 тисячі 300 гривень на підставі абз. 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП України.

Крім того, у лютому 2019 року Управлінням Держпраці проведено ще одне інспекційне відвідування з питань укладення трудового договору в цієї ж фізичної особи-підприємця у зв`язку з наявністю інформації, отриманої від ГУ ДФС у Кіровоградській області.

Під час інспекційного заходу зафіксовано здійснення реалізації товару трьома фізичними особами без оформлення трудових відносин.

За використання неоформленої праці 3 осіб Управлінням Держпраці винесено постанову про накладення штрафу в розмірі 375 тисяч 570 гривень на підставі абз.2 ч. 2 ст.265 КЗпП України.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає, що доводи, викладені позивачем у позовній заяві, не спростовують факту виявлених порушень трудового законодавства, а тому судом до уваги не приймаються, а отже позов не підлягає задоволенню.