gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: суд визнав законною постанову про накладення штрафу за використання роботодавцем незадекларованої праці у розмірі 125 190 грн

18 серпня 2021

У січні 2019 року посадовими особами ГУ Держпраці у Харківській області було проведено інспекційне відвідування суб’єкта господарювання, видом економічної діяльності якого є здійснення обслуговування напоями (основний) та діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування.

В ході реалізації контрольних повноважень інспекторами праці було зафіксовано особу, яка перебувала у закладі та була одягнена в барменський фартух. Інших осіб, які б здійснювали обслуговування громадян в день проведення перевірки в закладі, не працювало.

Суб’єктом господарювання не було надано документів щодо підстав виконання робіт зазначеною особою, зокрема не надано трудового договору, а було зазначено, що дана особа не є працівником, а є подругою суб’єкта господарювання, яка прийшла з метою дружньої бесіди та спілкування.

Проте доводи позивача не знайшли свого реального підтвердження на відеозаписі інспекційного відвідування.

Судом констатовано, що барменський фартух є спеціальним одягом, що використовується вузькою групою осіб, яку можливо відокремити за фахом та видами надання послуг. Враховуючи всі обставини, суд прийшов до висновку щодо використання позивачем незадекларованої праці одного працівника в порушення ч. 3 ст. 24 КЗпП України.

Таким чином, рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 17.06.2021 року постанову про накладення штрафу у розмірі 125 190 грн визнано законною.