gov.ua Державні сайти України
Пошук

Кіровоградщина: у Кропивницькому виявлені і працевлаштовані 4 працівники, які неофіційно виконували роботу охоронників

21 липня 2021

Інспектори Управління Держпраці у Кіровоградській області провели інспекційне відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин товариства з обмеженою відповідальністю, що здійснює діяльність приватних охоронних служб.

Під час перевірки у липні 2021 року виявлено за роботою двох жінок та двох чоловіків, які виконували роботу охоронників. Ті повідомили, що працюють без оформлення трудових відносин. За інформацією Пенсійного фонду ці працівники не перебували у трудових відносинах з товариством і були допущені до роботи без укладання трудового договору з ними і повідомлення про це ДПС. Таким чином встановлене порушення статті 21 та ст. 24 Кодексу законів про працю України щодо укладення трудових договорів відносно 4 працівників.

Також встановлено, що за результатами контрольних заходів ще у жовтні 2020 року в охоронній фірмі фіксувались порушення щодо використання неоформленої найманої праці.

Штрафна санкція, передбачена абз. 2 част.2 ст.265 КЗпП України становить десятикратний розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєне порушення. Вчинення порушення повторно протягом 2 років – у тридцятикратному розмірі мінімальної зарплати. Отже, за 4 неоформлених працівників підприємство може сплатити 720 тисяч гривень.

В ході інспекційного відвідування працівники були прийняті на роботу.

За результатами відвідування складено акт, керівнику товариства внесено припис про усунення виявлених порушень, матеріали відвідування будуть передані до поліції з ознаками кримінального правопорушення.

Нагадаємо, що в області з 1 липня по 1 жовтня поточного року триває інспекційна кампанія з питань виявлення неоформленої праці. На сьогодні в рамках кампанії розпочато 60 інспекційних відвідувань, виявлено 159 неоформлених працівників.