gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Одещині за 2 тижні інспекційної кампанії виявлено 105 нелегальних працівників

16 липня 2021

В рамках реалізації положень Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік з 1 липня  2021 року посадовими особами Головного управління Держпраці в Одеській області організовано понад 50 заходів державного контролю у формі  інспекційних відвідувань з питань оформлення трудових відносин серед роботодавців, які діють у сферах харчування та тимчасового розміщення, роздрібної торгівлі, сільського господарства та мають найвищий ризик використання незадекларованої праці. Завершено 30 перевірок та складено Акти інспекційних відвідувань.

За результатами відвідувань інспекторами праці було встановлено 26 роботодавців, які використовували найману працю 105 працівників без укладення (оформлення) трудового договору.

При виявленні незадекларованих працівників інспекторами праці вживаються заходи щодо притягнення роботодавців до відповідальності за порушення у сфері законодавства про працю.

До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої — третьої груп застосовано 18 попереджень про відповідальність за порушення законодавства про працю, складено 2 протоколи про адміністративне правопорушення.

Водночас, метою державного контролю за оформленням трудових відносин є не штрафи, а забезпечення додержання вимог законодавства про працю.

Тому одним із основних напрямів роботи ГУ Держпраці в Одеській області є інформаційно-роз’яснювальна робота, як безпосередньо шляхом спілкування з роботодавцем і найманими працівниками, так і в засобах масової інформації.

Інспекторами праці проводяться відвідування роботодавців з метою інформування їх та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, сприяння підвищення обізнаності щодо проблеми незадекларованої праці в цілому.

За результатами відвідувань роботодавцями з 1 липня 2021 року легалізовано працю понад 1000 робітників.