gov.ua Державні сайти України
Пошук

Запоріжжя: під час збору урожаю виявлено 146 неоформлених працівників

15 липня 2021

В рамках спільної кампанії з виявлення незадекларованої праці, яку з 1 липня 2021 року розпочали Держпраці та ДПС, посадовими особами ГУ Держпраці у Запорізькій області було здійснено виїзд на місце вирощування сільськогосподарських культур у селі Орлянському з метою проведення заходу державного контролю. Під час перевірки було виявлено 146 осіб, які працювали на полі та виконували роботи зі збору овочів, складання їх у мішки та сітки із подальшою погрузкою у транспортні засоби.

Інспекторами праці було з’ясовано той факт, що дані особи не є самозайнятими та виконують роботи на користь фізичної особи без належного оформлення із ними трудових відносин. Як наслідок, посадовими особами, що проводили інспекційне відвідування, було встановлено порушення вимог трудового законодавства, відповідно до якого працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу.

Інспекторами праці проведено також роз’яснювальну роботу із працівниками, яким роз’яснено їхні трудові права та гарантії. Окремо було наголошено фізичній особі, яка використовувала незадекларовану працю, на  передбаченій законодавством відповідальності.

Наразі ГУ Держпраці у Запорізькій області вживаються відповідні заходи щодо роботодавця в межах наданих повноважень.

Звертаємо увагу роботодавців та наголошуємо на тому, що допуск працівника до роботи без належного оформлення з ним трудових відносин передбачає адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.