gov.ua Державні сайти України
Пошук

Рівненщина: в ефірі Rivne Live розповіли про мету інспекційної кампанії з виявлення незадекларованої праці

01 липня 2021

Широке коло питань, що стосуються інспекційної кампанії з виявлення незадекларованої праці, обговорили в студії Rivne Live у передачі «Про важливе з Наталею Демедюк».

Гостем ефіру стала завідувач сектору з питань державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю Управління Держпраці у Рівненській області Маргарита Захарчук. Посадовець розповіла, що фактично кожен п’ятий працівник в Україні є неформально зайнятим та соціально незахищеним. Для того, щоб змінити ситуацію, з 2020 року Держпраці запровадила ризико-орієнтований підхід у напрямі виявлення незадекларованої праці.

Важливо, що  Держпраці працює за принципом: спочатку попередь, а потім контролюй. Тому нинішній інспекційній кампанії передувала масштабна інформаційно-розяснювальна робота.

Маргарита Захарчук поінформувала, як відбуваються перевірки, що може перевіряти інспектор праці і чи можна не допустити його до перевірки.

Під час ефіру було наголошено, що інспекційна кампанія проводиться в рамках Національного плану спільних дій, зокрема, у партнерстві Держпраці та ДПС. Інформаційні бази ДПС дають можливість відібрати за відповідними критеріями суб’єктів господарювання, що мають високу вірогідність використання незадекларованих працівників.

Маргарита Захарчук звернулася до роботодавців краю із закликом працювати у правовому полі і належно оформлювати трудові відносини з найманими працівниками.