gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як «стажеру» з птахофабрики вдалося офіційно працевлаштуватися

01 липня 2021

На Закарпатті у невеликих населених пунктах знайти хорошу роботу доволі важко. Тож, коли в одному із сіл неподалік Ужгорода запрацювало агропідприємство з вирощування птиці, місцеві жителі неабияк зраділи. Адже в багатьох з’явилась надія на можливе працевлаштування поруч з домом – не потрібно було б щодня далеко добиратися чи шукати кращої долі за кордоном.

На птахофабрику влацевлаштувався і Олексій ( ім’я змінено). Однак власник підприємства не поспішав оформлювати трудові відносини з працівниками офіційно. Спершу пропонував «пройти стажування». Необізнані в тонкощах трудового законодавства сельчани, звісно, погоджувалися, якийсь час безоплатно на умовах «стажування» або за зарплату «в конверті» виконувати певні обов’язки. Щоправда, стати офіційним працівником щастило одиницям. Олексію після кількох тижнів безоплатної роботи запропонували з наступного місяця лише зарплату «в конверті». Чоловіка такі умови не влаштовували, тому він звернувся в Управління Держпраці та повідомив про недобросовісного роботодавця.

На птахогосподарстві із залученням журналістів одного з регіональних телеканалів було проведено консультативно-роз’яснювальну роботу. У ході спілкування ще двоє працівників зізналися інспекторам праці, що наразі «стажуються».

Необізнаним працівникам було зауважено, що проходити стажування можуть лише студенти та особи, які мають статус безробітних. При цьому безоплатне стажування взагалі не передбачено законом і повинне проходити на умовах, визначених укладеним між підприємством і навчальним закладом або Центром зайнятості договором про стажування.

Після візиту держінспекторів власник підприємства відразу уклав зі своїми «стажерами» трудові договори та повідомив про це інспекторів. Так, завдяки наполегливому Олексію офіційну роботу отримали ще й інші працівники.