gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Миколаївщині тривають заходи контролю щодо своєчасної виплати заробітної плати на місцевих підприємствах, в установах, організаціях

24 червня 2021

Упродовж першого півріччя 2021 року інспекторами праці  Управління Держпраці у Миколаївській області здійснено заходи державного нагляду (контролю) на 6 підприємствах-боржниках.

Так, в червні під час позапланового заходу контролю на Державному підприємстві «Український радіотехнічний інститут», на підставі звернення працівника підприємства, встановлена заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 3 643,4 тис. грн за попередні роки, з них 2 672,5 тис. грн перед 38 звільненими працівниками. Одночасно підтверджено той факт, що припис виданий інспектором праці при попередньому заході контролю не виконаний в частині усунення порушень вимог ч. 1 ст. 115 та ч.1 ст.116 КЗпП України.

За результатами позапланової перевірки видано відповідний припис на усунення порушень.

Відносно в.о. директора підприємства складено протокол про адміністративне правопорушення за ч.1 ст.41 КУпАП, який направлено до суду.

За ст. 188-6 КУпАП складено протокол та винесено постанову про накладення штрафу в сумі 85 тис. грн.

До підприємства відповідно до ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України уповноваженою посадовою особою Управління будуть застосовані відповідні фінансові санкції у вигляді штрафу.

Ситуація навколо боргу з виплати заробітної плати ДП «Український радіотехнічний інститут» не одноразово розглядалась на засіданнях обласної та міської комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Внаслідок здійсненого моніторингу заборгованості заробітної плати на підприємстві вбачається, що заборгованість із виплати заробітної плати на підприємстві постійно збільшується з огляду на відсутність державних замовлень, наслідком чого є не здійснення фактичної господарської діяльності підприємством, арешт рахунків підприємства. Борги підприємства перед звільненими працівниками поступово погашаються державною виконавчою службою.