gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: працівникам фермерського господарства «Подільська марка» – про вимоги охорони праці

16 квітня 2021

Фахівцями відділу нагляду в АПК та СКСУправління Держпраці у Хмельницькій області для працівників фермерського господарства  «Подільська марка» проведено семінар з питань охорони праці.

Основною метою проведеного семінару було донести працівникам важливість дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки  під час експлуатації котельні, опалювального обладнання та підготовки сільськогосподарської техніки до весняно-польових робіт.                                    

Під час семінару  проаналізовано стан виробничого травматизму в галузі сільського господарства. Наголошено на типових порушеннях нормативних вимог при виконанні робіт та запропоновано перелік профілактичних заходів щодо усунення причин виробничого травматизму в галузі.

Звернуто увагу працівників ФГ «Подільська марка» на те, що для  попередження травмування під час весняно-польових робіт головне не допускати в експлуатації несправної техніки, агрегатів з відкритими ланцюговими, пасовими, карданними передачами. Необхідно пам’ятати, що всі види регулювальних, ремонтних, налагоджувальних робіт та технічного обслуговування сільськогосподарської техніки проводять тільки після повної зупинки всіх агрегатів.

Не менш важливим є дотримання працівниками правил внутрішнього трудового розпорядку, встановленого на підприємстві, та організація контролю за їх дотриманням з боку адміністрації.

Заборонено допускати до роботи працівників в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, хворих, а також тих, що не відпочили протягом встановленого законодавством часу.

Перед початком робіт працівник має бути проінструктований, а ті, які виконують роботи підвищеної небезпеки та потребують професійного добору – механізатори, водії, працівники зернотоків – ще й пройти щорічне спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Крім того, працівникам підприємства наголошено на обов’язковому дотриманні вимог безпеки під час експлуатації котелень та опалювального обладнання, а саме:

дотримання вимог професійного добору та кваліфікації операторів котелень;

проведення технічних оглядів та експертних обстежень котлів;
дотримання належного рівня електробезпеки;

ведення експлуатаційної документації;

організація технічного обслуговування:

порядок отримання документів дозвільного характеру тощо.

На завершення заходу зазначено, що наразі, необхідною умовою успішного проведення комплексу весняно-польових робіт, експлуатації котелень та збереження людського потенціалу є створення керівником підприємства безпечних умов праці для найманих працівників, здійснення належного контролю за підлеглими працівниками та суворе дотримання працівниками трудової та виробничої дисципліни, правил охорони праці, пожежної безпеки.