gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: про стан захворюваності медичних працівників на хвилях Українського радіо-Суми

13 квітня 2021

Про безпеку праці медичних працівників та організацію роботи медперсоналу, а також інших працівників, які безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів з запобігання поширенню Ковід-19 таким чином, щоб уникнути нещасних випадків та убезпечити працівників від інфікування говорила начальник відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Сумській області Олена Влізько в ефірі програми «По суті» на радіоканалі «Українське радіо – Суми».

В студії обговорили поняття професійного захворювання, причини настання та порядок проведення розслідування випадку гострого професійного захворювання, проаналізували динаміку захворюваності лікарів. А також надано практичні поради роботодавцям як створити на робочому місці безпечні умови праці, щоб мінімізувати випадки захворюваності персоналу.

Фахівець зауважила, що посадовими особами Управління проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з керівниками закладів охорони здоров’я Сумщини щодо здійснення профілактичних заходів, направлених на недопущення інфікування Covid-19 та поширення захворювання серед медичних працівників.

Починаючи з квітня 2020 року до Управління Держпраці у Сумській області надійшло 1006 повідомлень про гостре професійне захворювання медичних працівників. Динаміку по місяцях наведено у графіку. З них завершено розслідувань – 481. Посадовець зазначила, що основними причинами продовження строку проведення розслідувань є відсутність висновка профпатолога та висновка епідрозслідування.

За результатами аналізу завершених розслідувань гострого професійного захворювання, що призвело до інфікування на COVID-19 медичних працівників, встановлено основні причини настання професійного захворювання:

-61% це викид небезпечних біологічних речовин, в тому числі під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на  COVID-19;

33%  з організаційних причин; зокрема це:

1) відсутність або неякісне проведення інструктажу з охорони праці;

2) невиконання вимог інструкцій з охорони праці;

3) допуск до роботи без навчання і перевірки знань з питань охорони праці;

4) незадовільний стан виробничого середовища.

-6 % – інші причини.

Крім того, представник Управління Держпраці  надала рекомендації роботодавцям та працівникам аби вберегти тих, хто кожен день стикається з інфекцією. 

Звертаємо увагу роботодавців, що згідно зі статтею 13 ЗУ «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.