gov.ua Державні сайти України
Пошук

Полтавщина: суд підтримав правову позицію Управління Держпраці

13 квітня 2021

ПП «Монолітбудсервіс» звернулось до суду з позовом до Управління Держпраці у Полтавській області, у якому просило визнати протиправною та скасувати постанову про накладення штрафу.

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 22.07.2020 року позов задоволено частково – лише скасовано постанову Управління Держпраці в частині застосування розміру штрафу. Позивач, не погодившись із вказаним рішенням, подав апеляційну скаргу.

Колегія суддів зазначила, що угоди, на які позивач посилається у своїй апеляційній скарзі, укладені ним з фізичними особами не були спрямовані на кінцевий результат, що характеризує цивільно-правові (договірні) відносини, а були пов’язані із самим процесом праці, що є характерним для трудових функцій. Отже за своїм характером такі правовідносини фактично є трудовими, оскільки не містять конкретних фізичних величин або ж об’ємів робіт; в свою чергу, працівник виконує певні функції за конкретною посадою, а не індивідуально визначену роботу.

Тому колегія суддів Другого апеляційного адміністративного суду дійшла висновку, що позивач був зобов’язаний скласти із вказаними працівниками саме трудові договори, але такого обов’язку не виконав, що свідчить про правомірність притягнення його до відповідальності шляхом прийняття Управлінням Держпраці у Полтавській області постанови про накладення штрафу.

Також колегія суддів Другого апеляційного адміністративного суду дійшла висновку, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права, а отже підстав для його скасування не вбачається, апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.