gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: з працівниками ЛСГП «Красилівліс» говорили про попередження виробничого травматизму в лісовій галузі

24 березня 2021

Посадовими особами відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Хмельницькій області проведено семінар з питань охорони праці для працівників лісокомунального сільського господарства підприємства «Красилівліс».

Основним завданням проведеного семінару було донести працівникам підприємства важливість дотримання вимог безпеки під час виконання робіт в лісовій галузі з метою попередження виробничого травматизму та збереження життя та здоров’я працівників.

В ході семінару роз’яснено зміни в законодавстві, а також діючі нормативно-правові акти з питань охорони праці в лісовій галузі. Зокрема, надано роз’яснення стосовно підготовки нових Правил з охорони праці в лісовому господарстві та внесення змін в постанову КМУ №1107 від 26.11.2011.

Працівникам ЛСГП «Красилівліс» акцентовано увагу на впровадженні заходів профілактики захворювання на Covid-19 при лісозаготівлі, що розробленні Міжнародною організацією праці та дотриманні усіх протиепідеміологічних норм в процесі трудової діяльності.

Наголошено, що наявність великої кількості небезпечних виробничих чинників в галузі призводить до професійних ризиків, які необхідно враховувати під час здійснення трудової діяльності різних категорій професій працівників (лісоруби, лісничі, стропальники, водії автотранспортних засобів).

Здійснено аналіз стану виробничого травматизму на Хмельниччині та запропоновано відповідні заходи з метою попередження виробничого травматизму в лісовій галузі. Так, як більшість нещасних випадків на виробництві у лісовому господарстві трапляється внаслідок падіння на працівників дерев, гілок, колод під час лісосічних робіт, сортування чи навантаження готової сировини. Крім того, є випадки падіння працівника з небезпечної висоти, наприклад з кузова автомобіля, під час обміру завантаженої лісопродукції.

Саме тому важливим аспектом при виконанні робіт працівниками є дотримання вимог безпеки в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства, а також знання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту.

За результатами семінару працівникам ЛСГП «Красилівліс» рекомендовано:

1. Забезпечити проходження навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників ЛСГП «Красилівліс» в установленому порядку.

2. Вдосконалювати оперативний контроль за станом охорони праці при виконанні лісосічних робіт.

3. Забезпечити вивчення та впровадження заходів профілактики захворювання на Covid-19 при лісозаготівлі, що розроблені Міжнародною організацією праці.