gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Сумщині виявлено нелегальну АЗС

24 березня 2021

На виконання доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля посадові особи Управління Держпраці у Сумській області здійснюють позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням вимог у сфері охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці та оформлення трудових відносин суб’єктами господарювання, у сфері управління (володіння, користування) яких перебувають місця виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

В ході проведеної позапланової перевірки суб’єкта господарювання щодо зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, посадові особи Управління Держпраці у Сумській області виявили нелегальну автозаправну станцію на території міста Суми. Інспекторами праці встановлено факт виконання робіт підвищеної небезпеки без наявності належних дозвільних документів, а саме:

відсутні дозволи на заповнення, злив балонів, контейнерів, цистерн та інших ємностей із зрідженим, вибухонебезпечним газом, їх зберігання;

відсутні дозволи на газонебезпечні роботи та роботи у вибухопожежонебезпечних та/або пожежонебезпечних зонах.

відсутні дозволи на налагодження, ремонт, технічне обслуговування обладнання, що працює під тиском; системи газопостачання зрідженим газом (відсутній договір зі спеціалізованою організацією на технічне обслуговування і ремонт).

Потрібно зазначити, що підприємство мало чотири дозволи на роботи підвищеної небезпеки, термін дії трьох з яких закінчився ще 05.06.2020 року, тобто вже більше 9 місяців керівництво АГЗС свідомо ігнорує нормативно-правові акти з охорони праці та промислової безпеки, а щодо одного дозволу Управління розглядає питання щодо його анулювання.

За результатами позапланового заходу інспекторами праці складений припис, в якому визначено 20 порушень, більшість з яких загрожують життю працівників та осіб, які користувалися послугами АГЗС та потребують негайного усунення.

Управлінням Держпраці у Сумській області, з метою захисту права працівників на безпечні та здорові умови праці, що визначені ст. 13 Закону України «Про охорону праці», готується адміністративний позов до Сумського окружного адміністративного суду про вжиття заходів до зазначеного підприємства щодо заборони експлуатації устаткування підвищеної небезпеки та проведення робіт підвищеної небезпеки.

Посадові особи Управління Держпраці постійно беруть участь у роботі міжвідомчої обласної регіональної групи зі сприяння у боротьбі із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пальним та тримають це питання на контролі.

Звертаємо увагу роботодавців, під час проведення позапланових заходів першочергово звертається увага на наявність дозвільних документів та декларацій відповідності на виконання робіт підвищеної небезпеки, експлуатацію механізмів, устаткування, проведення ідентифікації та декларування об’єктів підвищеної небезпеки. Також фахівці Управління перевіряють питання навчання працівників, забезпечення їх засобами індивідуального та колективного захисту тощо.