gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як лаборант бактеріологічного відділу вийшла на пенсію

24 лютого 2021

Тридцять років тому пані Лариса (ім’я змінено) влаштувалася на роботу до районної лабораторії ветеринарної медицини та сумлінно виконувала обов’язки до 2019 року. По досягненні 55 років жінка звернулася до регіонального органу пенсійного фонду для уточнення переліку документів для дострокового виходу на пенсію у зв’язку з роботою у шкідливих умовах праці.

Проте Лариса дізналася, що вийти на пенсію до досягнення пенсійного віку вона не зможе, оскільки до заяви про нарахування пенсії необхідно додати документи, що підтверджують право на пільгову пенсію. Відповідно до законодавства роботодавець працівниці повинен був надати накази про призначення пільг і компенсацій. Дані про проведення атестації робочих місць за умовами праці зберігаються підприємством 50 років з дати проведення атестації, проте роботодавець знехтував своїми обов’язками і відмовився надати жінці необхідні документи.

Жінці не вдалося зібрати повний пакет документів для пенсійного фонду щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці з 2006 по 2011 роки. Відтак, її право на достроковий вихід на пенсію опинилося під загрозою.

Тоді Лариса звернулася до Управління Держпраці у Черкаській області з проханням допомогти знайти документи (висновки) про проведену атестацію робочих місць за умовами праці та порадити, як довести, що робота лаборанта бактеріологічного відділу пов’язана зі шкідливими умовами праці.

Посадовці Управління Держпраці надали кваліфіковані консультації, допомогли відновити втрачені відомості та довести право жінки на достроковий вихід на пенсію.

Як відзначила Лариса, «тепер я зможу вийти на пенсію, на яку дійсно заслуговую. Віру у справедливість повернуто!»