gov.ua Державні сайти України
Пошук

Як працівниця за час вимушеного простою отримала виплату у розмірі двох третин окладу

17 лютого 2021

Працівниця сфери послуг Ірина (ім’я змінено) працює майстром манікюру у салоні косметичних послуг. У зв’язку з карантином у березні 2020 року робота салону тимчасово була призупинена. Працівникам запропонували взяти відпустки або за власний рахунок, або щорічні. Проте Ірина відмовилась писати заяву на відпустку. Салон було примусово зачинено. Жінка залишилась без роботи та заробітної плати.

Ірина вирішила звернутися щодо відновлення своїх прав до ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області було направлено фахівців на перевірку з питань дотримання законодавства про працю. Посадовці встановили факт надання Ірині відпустки без збереження заробітної плати без особистої заяви.

Зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою чи іншими обставинами – це простій.

Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

За результатами перевірки права заявниці було відновлено. Керівництво салону оплатили час вимушеного простою у розмірі двох третин окладу Ірини.